Annonce
Læserbrev

Skræmmebillede om 70 procent

Læserbrev: Kommunens teknik - og miljøudvalg mangler penge til finansiering af aktiviteterne.

En foreslået besparelse er af økonomiudvalget sendt tilbage til udvalget til fornyet behandling.

Vi har fra DF’s side i lang tid foreslået, at der skal opkræves gebyr hos de vognmænd, som benytter den kommunalt ejede toldbehandlingsplads i Padborg

Som tingene er nu, parkerer vognmændene, de fleste udenlandske, gratis på pladsen.

Kommunens skatteborgere betaler således alle udgifter, ca. 1 million kr. årligt, til driften af pladsen.

Det er utroligt, at samtidig med at der er økonomiske problemer i teknik - og miljøudvalget, at hele byrådet, bortset fra os i DF, siger nej til en helt rimelig indtægt i forbindelse med betaling af gebyr til dækning af omkostningerne til driften af toldbehandlingspladsen.

En af påstandene i byrådet for ikke at opkræve gebyr er, at det ikke kan betale sig, idet staten i givet fald så vil lægge sin klamme hånd på 70 procent af indtægterne.

Vi finder dette med de 70 procent helt urimeligt og har derfor efterfølgende undersøgt denne påstand.

Vi må herefter konstatere, at påstanden om de 70 procent kun er en del af sandheden og kan vel nærmest betegnes som et skræmmebillede.

Sandheden er, at der godt nok beregnes 70 procent af indtægten til staten, men en væsentlig tilføjelse er, at i det beregnede beløb til staten kan fratrækkes kommunes udgifter til driften af toldpladsen, så argumentet med de 70 procent falder fuldstændigt til jorden.

DF tager selvfølgelig sagen op igen.

Der må da komme et tidspunkt hvor det øvrige byråd ikke bare giver afkald på denne helt rimelige gebyrindtægt, men indser, at det er helt urimeligt, at kommunens skatteydere skal betale udgifter, som vognmænd naturligvis selv bør betale.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce