Annonce
Nordtyskland

Skræmmende mange forældre får ikke børn vaccineret

4000 børn er ikke tilstrækkelig beskyttet mod mæslinger. Omkring 800 to-årige har ikke fået en eneste af de anbefalede vacciner. Modelfoto: Colourbox.

KIEL: Alt for mange børn i Slesvig-Holsten er ikke tilstrækkelig vaccineret mod mæslinger. Hvert sjette barn i delstaten født i 2015 er enten slet ikke vaccineret eller kun utilstrækkelig beskyttet mod sygdommen, forklarer Bernd Hillebrand, der er chef for sygekassen Barmer i Tysklands nordligste forbundsland.

I faktiske tal betyder det, at godt 4000 to-årige risikerer at blive smittet med mæslinger. 800 af børnene har ikke fået en eneste af de 13 vaccinationer, som de tyske sundhedsmyndigheder anbefaler.

Ved en vaccinationskvote på 95 procent regnes risikoen for smitte af uvaccinerede børn som tæt på nul, fordi de forskellige børnesygdomme så reelt er udryddet. Nogle børn kan på grund af sygdom ikke tåle vaccine og er derfor dybt afhængige af, at andre forældre lever op til deres ansvar. Men ikke ved en eneste børnesygdom når andelen af vaccinerede børn i Slesvig-Holsten 90 procent.

Ralf van Heek er leder af børnelægernes sammenslutning i Nordtyskland. Han tror ikke manglende vaccine skyldes ond vilje.

- Konsultationer går i glemmebogen, og hvis forældre bliver forhindret i at overholde en aftale om et lægebesøg, får de ikke lige bestilt en ny tid. Tit kan en flytning eller et lægeskift også være forklaring på manglende vaccinering, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Annonce