Annonce
Esbjerg

Bekymrende tendens efter blot tre måneder: Fanøs budget er fortsat i frit fald

Årets første budgetopfølgning viser, at man fortsat kæmper med merforbrug i Fanø Kommune. Arkivfoto: Mikkel Hausted Hansen
Årets første budgetopfølgning spår, at Fanø Kommune vil ende 2020 med et millionstort merforbrug. På mandagens byrådsmøde udviste flere politikere stor bekymring for prognosen, og kommunens forvaltning er nu i gang med en såkaldt genopretningsplan.

Økonomi: Hvis Fanø Kommunes forbrugsmønster fortsætter, som det har gjort i årets første kvartal, forventer forvaltningen, at man isoleret set i 2020 vil opbygge et merforbrug på 6,8 millioner kroner. Lagt sammen med et overført merforbrug fra 2019 giver det samlet set et forventet merforbrug på 10,9 millioner kroner. Det viser en prognose i forbindelse med årets første budgetopfølgning foretaget pr. 31. marts. Det får nu viceborgmester Erik Nørreby (V) til at rette kritik mod direktionen.

- Jeg synes, det er for dårligt, at man ikke har rettet til i tide. Vi har i november vedtaget et budget, der ramte 1. januar. Så duer det altså ikke at komme efter tre måneder og sige, at det ikke kan holde. Det er manglende styring fra direktionens side, og det er utilfredsstillende, siger Erik Nørreby.

Budgetopfølgningen blev derfor et meget omdiskuteret punkt på byrådsmødet, der fandt sted mandag aften. Her var der flere byrådspolitikere, der gav udtryk for, at budgetopfølgningen var kritisk. En af dem var Anja Parbst Høst (K).

- Vi er nødt til at stramme op, og vi er nødt til at skære helt ind til benet. Der er ikke en krone, der kan bruges uden, at det bliver vurderet godt og grundigt, sagde Anja Parbst Høst på byrådsmødet.

Annonce

Ansættelses- og anlægsstop

  • Ansættelsesstop: Kommunen må ikke ansætte nogen, før man har vurderet begrundelsen herfor grundigt. Dette gælder også, hvis man har fyret nogen, eller hvis en kommunal medarbejder har sagt op.
  • Anlægsstop: Alle ikke-igangsatte anlægsprojekter sættes i bero.

Et bundløst hul

Karen Jeppesen (SF) gjorde det på byrådsmødet klart, at man bør finde årsagen til, at det går så galt, og det var borgmester Sofie Valbjørn enig i.

- Vi bliver simpelthen nødt til at dykke ned i årsagerne til, at det skyder så meget forbi. Vi har hældt ti millioner kroner ekstra i budget 2020 i forhold til budget 2019, og alligevel så virker det som et bundløst hul. Der er noget, vi skal have godt og grundigt analyseret, sagde Sofie Valbjørn.

Ifølge Erik Nørreby er budgettet allerede skredet i flere udvalg, også Økonomi- og planudvalget, som han selv er en del af. Ifølge ham er det et grundlæggende problem, at man ikke får anvist en finansiering eller fundet en tilsvarende besparelse, når man bruger ekstra penge på et udvalgsområde.

- Merforbruget sker, fordi man bruger pengene, før man egentlig har fundet ud af, om det er muligt at kunne finansiere dem et andet sted, siger Erik Nørreby til JydskeVestkysten.

Genopretningsplan

Allerede i februar indførte Fanø Kommune et ansættelses- og anlægsstop, og dette kommer til at forsætte på ubestemt tid. Dog sætter Erik Nørreby spørgsmålstegn ved tiltagets effekt.

- Det ser ikke ud til at have haft effekt i marts i hvert fald. Så havde det ikke set så slemt ud, som det gør. Men nu tror jeg, at direktionen langt om længe har forstået det, siger han.

I øjeblikket arbejder forvaltningen på en såkaldt genopretningsplan, som skal hjælpe kommunen med at komme tilbage på det rigtige økonomiske spor. Byrådet kommer til at tage stilling til planen på næste byrådsmøde den 15. juni.

- Den kommer til at indeholde besparelser på en hel del områder. Hvilke områder det bliver, kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det er noget, vi skal diskutere politisk, fortæller Erik Nørreby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Annonce