Annonce
Sønderborg

Skraldefirmas historie skræmmer ikke Sønderborg Forsyning

RenoNorden A/S henter skraldet her i Haderslev, og det skal firmaet også fra 2020 i Sønderborg: Arkivfoto: Timo Battefeld

RenoNorden A/S skal fra 2020 skal hente skrald og genbrugsaffald i Sønderborg Kommune, og det viser sig som et selskab, der har været plaget af store problemer. Det norske moderselskab gik konkurs i 2017. Det danske selskab fik store underskud i 2016 og 2017, egenkapitalen var væk, og RenoNorden måtte opgive kontrakter i Vejle, Randers og Aarhus. I januar 2019 blev selskabet overtaget af spanske investorer. Bestyrelsen i Sønderborg Forsyning er trygge ved firmaet.

Sønderborg: Tirsdag offentliggjorde Sønderborg Forsyning A/S, at virksomheden RenoNorden A/S skal hente affald og genbrugsmaterialer hos borgerne i Sønderborg Kommune. Nu viser det sig, at selskabet har en fortid med meget store problemer. Det har opgivet kontrakterne i flere store danske kommuner, fordi de ikke kunne få en bæredygtig forretning ud af det. RenoNorden har vundet store markedsandele ved at være billigst, men altså i en række kommuner så billigt, at de måtte trække sig.

Firmaets moderselskab i Norge gik konkurs i 2017, og i både 2016 og 2017 kørte den danske del med store underskud - og egenkapitalen var væk. Det lykkedes dog i 2018 at få eftergivet gæld for 50 millioner kroner, og firmaet er i januar 2019 overtaget af det spanske selskab Urbaser A/S. I første halvår 2018 har RenoNorden A/S i Danmark et overskud på 34,6 millioner kroner.

Den noget brogede historie er god nok for Sønderborg Forsynings bestyrelse til, at de er helt trygge ved, at RenoNorden A/S skal hente skrald i Sønderborg Kommune fra 2020 og syv år frem. Det er en opgave til i alt cirka 235 millioner kroner.

- Vi er blevet præsenteret for nogle tal og regnskaber, der gør, at vi føler os trygge ved det, siger bestyrelsesformand Tom Hartvig Nielsen (S), Sønderborg Forsyning A/S.

- Kan vi så være sikre på, at det vil gå godt? Nej, det kan vi ikke, for der er jo aldrig en garanti for sådan noget, siger bestyrelsesformanden. Næstformand Peter Hansen (V) tror på, at RenoNorden vil levere en god service.

- Vi har selvfølgelig spurgt ind til sagen, og vi har fået de svar, der gør, at vi synes, det bliver spændende og godt. Vi har valgt det bud med den bedste service til den billigste pris, siger han.

Urbaser er et af Europas største affaldsselskaber, der opererer i 25 lande med en omsætning på 12 milliarder kroner, en egenkapital på 5,7 milliarder kroner og med 40.000 ansatte.

Annonce

Det her svarer til, at en lille smedemester med problemer bliver købt af Danfoss. Så ville vi nok ikke være så bekymrede. Eller hvis et lille rengøringsfirma blev købt af ISS, så ville vi nok også være lidt mere trygge ved det. Så jo, vi er trygge ved det her.

Peter Hansen (V), næstformand i Sønderborg Forsyning

Affaldsplan fra 2020

Fra 2020 vil alle husstande i Sønderborg Kommune få tre beholdere i stedet for som i dag to. Udover sortering af genbrugsmaterialer som metal, pap, papir, plast og glas, vil borgerne fremover også skulle sortere madaffaldet fra det øvrige restaffald. Alle husstande vil desuden få en såkaldt Miljøkasse til indsamling af miljøfarligt affald som batterier, kemikalier og små elektroniske genstande.

Udbuddet

Omhandler indsamlingen af restaffald og genbrugsmaterialer i hele Sønderborg Kommune. I udbuddet var der krav om el-hejs på alle skraldebiler samt anvendelse af minimum 4 el-skraldebiler til indsamling af affald i Sønderborg by. Kontrakten løber over fem år med mulighed forlængelse i yderligere to år.I alt tre virksomheder bød på opgaven, og Sønderborg Forsyning afgav efter ønske fra bestyrelsen ligeledes et kontrolbud. De indkomne bud samt kontrolbuddet er blevet målt på tre faktorer: Pris, Kvalitet & Service samt Miljø.RenoNorden A/S opnåede flest point ved vurderingen og har dermed vundet udbuddet.

Tilbud

Der blev lagt vægt på både pris, service og miljø. Samlet set vandt RenoNorden A/S her. Tilbuddene i pris per år faldt ud sådan (mio.kr./årligt):

RenoNorden A/S 33,6

Sønderborg Forsyning (kontrolbud) 33,8

Meldgaard Miljø A/S 35,4

Knud Erik Heissel A/S 35,8

Deltog ikke i første runde

RenoNorden A/S vandt opgaven efter et kaotisk forløb, der i første omgang gav opgaven til det kommunalt-ejede aktieselskab Sønderborg Forsyning. Men en graverende regnefejl til fordel for Sønderborg Forsynings bud annullerede udbuddet, der måtte gå om. I første udbudsrunde deltog RenoNorden A/S ikke.

- Nej. Det gjorde de ikke, siger Peter Hansen.

- Ville I turde lave en aftale med RenoNorden A/S, hvis det ikke var blevet overtaget af det store spanske selskab her i januar 2019. For før den tid har RenoNorden jo forsigtigt formuleret haft en noget broget historie?

- Det er klart, at det ville være en anden situation. Det her svarer til, at en lille smedemester med problemer bliver købt af Danfoss. Så ville vi nok ikke være så bekymrede. Eller hvis et lille rengøringsfirma blev købt af ISS, så ville vi nok også være lidt mere trygge ved det. Så jo, vi er trygge ved det her, siger Peter Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Så er det afgjort: Stort flertal giver grønt lys til nedrivning af Skansegården

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce