Annonce
Læserbrev

Skrinlæg nu de planer om havvindmøller på land

Læserbrev: Kære politikere i Tønder byråd: Dette er et opråb til jer.

Med følgende to situationer in mente:

1: Tønder kommunes borgmester deltog på folkemødet på Bornholm i juni 2019 sammen med et par andre borgmestre. Ifølge den helsides artikel JydskeVestkysten bragte om deres indlæg, så kom de tre borgmestre med et opråb til politikerne på Christiansborg: "Tag ansvar. Vi vil ikke længere være Udkantsdanmark. I må nu sætte ind for at forhindre dette."

Og så må man vel konkludere følgende: Tønder kommune er da et parallelsamfund til det danske samfund. Og vi heroppe nordpå i kommunen vil heller ikke være mere Udkantstønder, end vi er i forvejen. Og det bliver vi, hvis møllerne kommer op at stå.

2: På det seneste har vi rigtig mange gange hørt/set i medierne, at mange af politikerne, der sidder i byrådet i Tønder er rigtig godt utilfredse med, at de kommende elmaster på hele 35 meter efter planen kan ses øst for Tønder by.

Og så er det man tænker: "Hvorfor skal vi så heroppe i Udkantstønder have udsigt til 180 meter høje mastodonter?"

Med de to situationer in mente, er jeg ret fortrøstningsfuld.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce