x
Annonce
Trekantområdet

Skriv om frihed og få del i 18.000 kroner: Bidrag efterlyses inden 4. april

Arlette Andersen voksede op i Frankrig i en jødisk familie og blev under 2. Verdenskrig deporteret til Auschwitz. Hun overlevede, blev dansk gift og bosatte sig i Fredericia. En frihedspris er indstiftet i hendes navn, og nu søger Fredericia Kommune bidrag i prisens konkurrence. Arkivfoto: Timo Battefeld
Arlette Andersens frihedspris uddeles til et ungt menneske i Fredericia Kommune. Prisen "skal sikre en vedvarende opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning".

Fredericia: Igen i år er der mulighed for at få del i 18.000 rare kroner, hvis man indsender et bidrag til Arlette Andersens frihedspris.

- Den skal sikre en vedvarende opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning, skriver Fredericia Kommune i en pressemeddelelse:

- Prisen henvender sig til unge mennesker mellem 14 og 21 år, der skal bære fordringen om frihed videre til de næste generationer.

Ansøgning om Arlette Andersens frihedspris skal ske i form af et essay, digt, artikel, film, billedkunst eller anden form for værk. Emnet skal være frihed.

- Det kan være i en historisk, nutidig eller fremtidig kontekst. Det er stifternes håb, at værkerne vil bidrage til refleksion, debat og eftertanke, hedder det i opfordringen.

Annonce

Arlette Andersens Frihedspris

Unge i alderen 14 til 21 år kan deltage

De skal bidrage med f.eks. essay, digte, stil, film eller kunst.

Priserne uddeles hvert år den 4. maj.

Bag prisen står Fredericia Gymnasium, Fredericia Kommune, Danske Bank og Fredericia Dagblad.

Fra Auschwitz til Fredericia

Arlette Andersens frihedspris uddeles normalt hvert år 4. maj - Danmarks egen befrielsesdag.

Ansøgningsfrist er 4. april. Læs mere på www.fredericia.dk og skriv frihedspris i søgefeltet.

Arlette Andersen voksede op i Frankrig i en jødisk familie og blev under 2. Verdenskrig deporteret til Auschwitz.

Hun overlevede, men der gik 45 år, før Arlette Andersen fortalte nogen om sine oplevelser i Nazitysklands udryddelseslejr i det besatte Polen.

Hun blev dansk gift og bosatte sig i Fredericia, hvor Arlette Andersen i mange år var lærer på gymnasiet. I sin meget høje alder bor en af verdens sidste kz-overlevere stadig i byen, og Arlette Andersen har i årenes løb holdt hundredvis af foredrag om sin historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce