Annonce
Trekantområdet

Skru ned for strømmen i ulvetimen: Trefor El-net hæver prisen fra klokken 17 til 20

Det er nødvendigt at forsøge at ændre danskernes vaner, når de bruger strøm, påpeger direktør for Ewii A/S Lars Bonderup Bjørn. I dag er elnettet hårdest belastet i tidsrummet mellem kl. 17-20, så derfor bliver det fra 1. januar billigere at få strømmen leveret fra Trelfor El-net udenfor ulvetimen. Konsekvensen er ikke voldsom på elregningen i dag, men hvis der skal lades elbiler op og tændes for varmepumpen i samme tidsrum, så kommer det til at kunne mærkes. Direktøren håber, at den nye afregning vil udløse nye vaner. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
El-forbrugerne skal vænne sig til at bruge strøm, når presset er mindst. Trefor El-net sørger for at transportere el ud til kunderne, og hæver taksterne i ulvetimen mellem kl. 17-20 for at forsøge at flytte forbrugernes vaner.
Annonce

Fredericia: Kan man snige sig uden om at bruge strøm i timerne mellem kl. 17-20, så vil der i fremtiden være penge at spare. I første omgang ikke meget - i fremtiden mere.

Tariffen i ulvetimen bliver sat op hos Trefor El-net fra 1. januar og sænket udenfor. Det bliver fire gange så dyrt at bruge strøm i de tre timer end uden for spidsbelastningen. Målet er at forsøge at vænne forbrugerne til at fordele strømforbruget ud over døgnet.

Holder man fast i sit forbrugsmønster i dag bliver det dog svært at se det på den regning, man betaler for at få el ind i huset - net-tariffen. 48 øre ekstra om året for en familie med to børn i et parcelhus og 42 øre for fru Jensen i en lejlighed.

- Men den dag, man også har en elbil og sætter den til at lade i de tre timer, man i forvejen har et stort elforbrug, kan det mærkes. Og det kan mærkes på elnettet, hvis alle gør det. Så rammer vi ganske enkelt loftet for, hvor meget strøm der kan presses gennem kablerne, siger direktør for Ewii A/S Lars Bonderup Bjørn.

Sådan bliver taksterne

Med et elforbrug på 1900 kwh, som svarer til en almindelig familie i parcelhus, bliver de differentierede priser ikke den store udfordring.

I spidsbelastningstimerne mellem kl. 17-20 bliver prisen 29 øre per kwh.

Når belastningen er lav, koster det 7 øre per kwh, man trækker ind i huset.

Trefor har beregnet, at prisforskellen årligt vil være 48 øre.

Trefor El-net står for opgaven, der sikrer, at strømmen bliver transporteret.

Strømprisen hos slutkunden består af dels elnet-tariffen, prisen for strøm og afgifter til staten.

Afgifterne udgør langt den største del af prisen.

Et nyt aflæsningssytem gør, at elkundernes forbrug kan aflæses time for time, og regningen takseres efter, hvornår forbruget ligger.

Annonce

Prisudjævning

Medlemmerne af repræsentantskabet i Ewii A/S, som Trefor El-net er forsyningsselskab under, fik på det ordinære møde i selskabet onsdag aften en orientering om de nye tariffer. Blandt repræsentanterne har der været en frygt for, at de nye tariffer i spidsbelastningen ville give social slagside.

På baggrund af usikkerhed for konsekvenserne hos repræsentantskabet har Trefor El-net fået gennemregnet eksempler på, hvad det vil betyde at hæve taksten i ulvetimen til 29 øre per kwh og udenfor til 7 øre per kwh. Resultatet beroligede repræsentantskabet.

Trefor El-net må ikke tjene penge på at transportere el, så derfor er der sket en prisudjævning. Omvendt ønsker man at vænne forbrugerne til at fordele forbruget af hensyn til fremtidens forventede meget større elforbrug.

Annonce

Lovkrav

Trefor er ikke alene om at hæve taksterne i de kritiske timer. Det har Ørsted gjort i de seneste par år, og en stribe forsyningsselskaber er på vej til at indføre de differentierede takster fra 1. januar.

- Det er et lovkrav, at vi indfører differentierede takster. Det skal være gennemført senest 1. januar 2021, men vi gør det nu, fordi vi teknisk har fået mulighed for at afregne time for time, siger Lars Bonderup Bjørn.

Han pointerede over for repræsentantskabet, at beslutningen peger frem mod den virkelig, der venter om få år. Hvis ikke det er muligt at få kunderne til at fordele strømforbruget ud over døgnet, vil det kalde på store investeringer i udbygning af nettet på lang sigt.

- Andre ideer end at differentiere priserne er velkomne, men jeg har ikke mødt dem endnu, lød budskabet til repræsentantskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce