Annonce
Sydjylland

Skuffede syd- og sønderjyske borgmestre ryster på hovedet af genåbningsplan: - Det er helt uforståeligt

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, er skuffet over, at Syd- og Sønderjylland ikke er en del af den regionale genåbning for afgangselever. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Syd- og sønderjyske borgmestre har svært ved at forstå, hvorfor deres kommuner er blevet overset i første etape af den store genåbningsplan, der fra på mandag sender afgangselever i udvalget regioner tilbage i skole.

Kritik: - Jeg synes, det er meget skuffende, at vi er blevet fuldstændig forbigået.

Ordene kommer fra Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der onsdag formiddag med en hovedrysten kan konstatere, at hans kommune sammen med resten af landsdelen bliver snydt for den regionale del af den genåbningsplan, som regeringen og et flertal i folketinget er blevet enige om.

Dermed kommer afgangselever i både folkeskolen, på efterskoler og i gymnasier fortsat til at skulle undervises bag en skærm. Og det er urimeligt, mener borgmesteren.

- Det virker som noget, der er fuldstændigt umuligt at forklare, og dermed kan man heller ikke forsvare det. Hvorfor kan folkeskoleeleverne og eleverne på ungdomsuddannelserne ikke komme i skole her, bare fordi der er høje smittetal andre steder i landet?, spørger Jesper Frost Rasmussen.

Esbjerg Kommune har onsdag et smittetryk på bare 21,7 smittede per 100.000 indbyggere, hvilket er under myndighedernes kritiske grænse på 30. Borgmesteren mener, at Syd- og Sønderjylland som landsdel bliver straffet for, at enkelte kommuner i regionen har oplevet smitteudbrud.

-Det er totalt uforståeligt, at de fortsat skal undervises online, når incidenstallene her i kommunen og andre steder er så lavt. De har virkeligt fortjent at komme tilbage i skole, siger han.

Annonce

Opråb ikke hørt

Jesper Frost Rasmussen sendte sammen med borgmestrene fra Varde, Tønder og Fanø kommuner tirsdag et opråb til regeringen og de øvrige partileder om, at de fra mandag ville have genåbnet 9. og 10. klasserne og efterskolerne.

At det ikke kommer til at ske, vækker også forundring hos Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune.

- Jeg er meget skuffet over, at det Vestjylland, jeg føler mig en del af, ikke er med i genåbningen. Man kunne roligt have genåbnet for Vestkysten helt ned til grænsen, men de smittetal vi ser lige nu, siger han.


Det er totalt uforståeligt, at de fortsat skal undervises online, når incidenstallene her i kommunen og andre steder er så lavt.

Jesper Frost Rasmussen (V), Borgmester, Esbjerg Kommune


Erik Buhl glæder sig dog over, at der på pressemødet blev sagt, at afgangselever i andre dele af landet end Bornholm og Nord- og Vestjylland kan vende tilbage fra 15. marts, hvis tallene tillader det.

-Det håber jeg bliver en mulighed, og derfor er det helt afgørende, at vi undgår tilbagefald i smittetallene her, så vi kan komme med den 15. Det er trods alt bedre, end at det først bliver efter påske, siger han.

Annonce

Massiv testning

Også i Tønder sætter borgmester og formand for Tønder Listen Henrik Frandsen nu næsen op efter den 15. marts.

- Det er ærgerligt, at vi ikke kom med i første omgang. Men hvis vi om fjorten dage stadig har stabile smittetal, og eleverne vil blive testet massivt to gange om ugen, som der lægges op til, så vil der være godt styr over det, og så vil jeg mene, vi burde komme med. Vi vil hurtigt kunne lukke enkelte skoler ned, hvis der sker udbrud, siger han.

Både i Esbjerg, Varde og Tønder glæder borgmestrene sig over, at mindre butikker inden længe igen kan slå dørene op, ligesom der åbnes op for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter for op til 25 personer.

- Men jeg mangler et udspil for de små erhvervsdrivende som frisører. De blev ikke nævnt med et ord, siger Erik Buhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce