Annonce
Varde

Skulderklap: Frivillige bag efterskole fløj fra helvede til himlen på ti dage

De frivillige bag Kvie Sø Efterskole får overrakt skulderklappet af Sydbank og JydskeVestkysten. Fra vestre ses Per Theilgaard, næstformand Stine Tryk, formand Peter Fog, filialdirektør Gertie Baungaard Gorzelak og erhvervsrådgiver Lars Olsen fra Sydbank. Foto: John Randeris
Da det gjaldt, så satte de frivillige spurten ind og sikrede etableringen af Kvie Sø Efterskole. For den indsats modtager de skulderklappet af Sydbank og JydskeVestkysten.

Ansager: Det er ikke mere end ti dage siden, at det så meget sort ud for Kvie Sø Efterskole. Efterskolen er en nystiftet specialefterskole for unge udviklingshæmmede og er kun den anden af sin art i Danmark.

Hvis efterskolen skulle være klar til at tage imod de første elever den 11. august, så skulle bestyrelsen og de frivillige skaffe yderligere en million kroner og fire elever. Og det gjorde de til overflod. For den indsats modtager de skulderklappet af Sydbank og JydskeVestkysten i Varde.

- Vi var da pressede, siger bestyrelsesformand Peter Fog fra Ansager, hvis datter Anne Mette Fog (19) er den direkte årsag til, at idéen om efterskolen opstod.

Anne Mette Fog har en hormonfejl og er udviklingshæmmet.

Næstformanden Stige Tryk fra Starup-Tofterup nikker:

- Vi var alle nede. Det kan ikke passe. Men vi havde en tro på, at det nok skulle lykkes. Det var vildt.

Annonce

Skulderklappet

Modtagere af skulderklappet hædres med et diplom samt 1000 kroner. Dertil kommer muligheden for at vinde Årets Skulderklap. Den kåring finder sted hvert år på Sydbanks aktionærmøde.

Det er JydskeVestkysten og Sydbank, der uddeler skulderklappet. En komité beslutter, hvem der modtager. Alle kan indstille andre til et skulderklap.

Det sker på redaktion.varde@jv.dk. Vi hædrer primært frivilligt arbejde, som glæder andre.

Er I klar Ansager?

Og det er lykkedes til overmål. Kravet fra deres pengeinstitut var klar. Første år skulle der være minimum 35 elever, og der skulle være skaffet mindst 2,6 millioner kroner senest den 15. maj.

Hvis det ikke lykkedes, så blev efterskolen ganske enkelt ikke til noget, da de så ikke kunne nå at bygge efterskolen om. Der er blandt andet skærpede krav fra brandmyndighederne, da mange kommende elever ikke selv kan hoppe ud ad vinduet.

Nu ti dage senere er de fløjet fra helvede til himlen. Der er indsamlet over tre millioner kroner. Og er I klar i Ansager?

- Jeg tror, vi når op på 45-50 elever, fortæller Peter Fog.

De seneste ti dage har de fået otte indmeldinger.

Går ind i hjerterne

At det er lykkedes skyldes flere forhold. ProVarde og Varde Kommune var med helt fra start. Men oprettelsen af en låneforening var den store gamechanger. Cirka 40 har lånt efterskolen godt 1,5 million kroner. Beløb over 25.000 kroner forrentes med 2,75 procent og skal betales tilbage om fem år.

Og så det allervigtigst. Eleverne.

- Det er helt klart, at eleverne er en udsat målgruppen. Det går ind i hjerterne. Og vi har fået små og store beløb fra nær og fjern, fortæller Peter Fog om donationer og sponsorater for cirka 1,5 million kroner.

Selvom de nu er i mål i forhold til budgettet, så vil de gerne polstres noget mere. Af budgetterne kan de allerede nu se, at i år tre bliver de udfordret rent likviditetsmæssigt.

Og selv om bygningerne, der tidligere husede Tippen, er i nogenlunde god stand, så skal der også være penge til udvikling. Så indsamlingen af penge fortætter ufortrødent.

Siden skoleforeningen til Kvie Sø Efterskole blev stiftet den 20. februar 2018, så har der været mange op- og nedture. Nu går det kun en vej. Fremad. Fra venstre ses formand Peter Fog, næstformand Stinge Tryk og frivillig Per Theilgaard, der alle glæder sig til åbningen den 11. august. Foto: John Randeris

Regnearksnørd

Hvis Peter Fog og resten af bestyrelsen kunne have gjort noget om i forløbet, så er der en ting, som springer meget i øjnene.

- Vi manglede fra begyndelsen en regnearsknørd, siger Peter Fog med et glimt i øjet.

En der kunne skabe overblik i den ret komplicerede økonomi, en efterskole er.

For Stine Tryk har det også været en personlig omvæltning.

- Det har været en spændende og en god læringsproces, siger hun.

Peter Fog er til daglig dyrlæge på Ansager Hestehospital. Det seneste år har han brugt næsten lige så mange kræfter på Kvie Sø Efterskole. - Jeg har ikke små børn længere. Og jeg har en forstående familie og arbejdsplads, siger Peter Fog. Foto: John Randeris

Lokalkendis

Og hun kan ikke gå i fred mere.

- En af de sjove ting er, at du næsten ikke kan gå nogle steder. ”Er det ikke dig, der er med i Kvie Sø Efterskole,” fortæller Stine Tryk om det at blive en lokalkendis.

Per Theilgaard fra Ansager repræsenterer hæren på op mod 100 frivillige, der tager fat.

- Jeg har altid kendt Anne Mette og Peter. Så det var naturligt for mig at hjælpe. Jeg er den praktiske gris, og jeg har bare nydt at hjælpe, siger Per Theilgaard, som slår de kæmpe græsarealer med sin egen lille græsslåmaskine.

Så han og efterskolen leder efter et godt tilbud eller sponsorat på en havetraktor med klipper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce