Annonce
Varde

Skulptur på Torvet skal give dialog

Alle de monoteistiske religioner indeholder noget godt og noget ondt. Det er fortolkningen, der afgør, hvordan de bruges. Det er budskabet i kunstprojekt af Jens Galschiøt, som de næste måneder udstilles i Varde.

Hvis I kun elsker dem, der elsker jer, hvad tak fortjener I for det? Også syndere elsker jo dem, de selv bliver elsket af.

Biblen, Det Nye Testamente, Lukas 06 vers 32

Ovenstående citat er et af dem, der vises på skærmene på Fundamentalism. Det er en stor skulptur på Vardes torv, der lørdag blev indviet.

De lyse citater fra Biblen Toraen og Koranen vises udenpå skulpturen. Den er kæmpestor og fylder godt på Torvet, så mange vil formentlig gå forbi og læse citaterne. Håbet er, at det kan starte en debat om religioner og kultur i hele Varde Kommune.

Kommunen er nemlig tilstrækkelig lille til, at mange vil se værket og diskutere det med folk, de møder, mener Jens Galschiøt.

- Der er mange, der har sagt: "Hvad fanden vil du i Varde?" Mange på Sjælland ved ikke engang, hvor Varde er, sagde Jens Galschiøt i sin tale.

Men faktisk er han glad for, at Varde har ønsket skulpturen, efter den har været udstillet i Silkeborg og København. Her håber han, at dens budskab kan nå bredt ud.

Lige så glad er han for, at Varde Kommune har lavet en del debatarrangementer, mens skulpturen står på Torvet. Det er lige netop det, han ville med den, fortalte han.

Luk din hånd op for din landsmand, for alle trængende og fattige hos dig i dit land.

Toraen, 5. Mosebog 16 vers 11.

Det er Varde Kunstforening, der fik ideen til at få skulpturen til Varde. Det var dog et alt for stort projekt for kunstforeningen alene, så foreningen henvendte sig til kommunen for at høre, om det var muligt med et samarbejde. Det var det, og Kirsten Jensen, formand for Varde Kunstforening, er stolt over, at kommunen havde det mod.

- Man skal turde, hvis man vil være med til at vise debatskabende kunst, sagde hun ved åbningen.

Og værket er debatskabende. Ikke kun fordi dens pointe - ifølge kunstner Jens Galschiøt selv - er, at religionerne er lige gode, hvilket mange formentligt ikke vil være enige i. Men også fordi værket er fyldt med mørke citater fra alle tre religioner.

Dette bliver deres gengældelse: Helvede! Fordi de var vantro.

Koranen, Sura 18, vers 106

Jens Galschiøt fortæller selv ved åbningen, at det er let at blive forført af de lyse citater fra alle tre religioner. Men han mener, at man er nødt til også kigge på skærmene med de mørke citater. De citater er man også nødt til at forholde sig til. Dermed er det i sidste ende fortolkningen, der afgør, om religion bruges til noget godt eller noget ondt.

Han fortalte også, at han selv er blevet overrasket undervejs. Han mener, at alle tre bøger er meget kvindefjendske.

- Der er ingen af de her tre bøger, der er gode for jer piger, sagde Jens Galschiøt foran skulpturen.

Men mest overrasket blev han over, at de mest kvindefjendske citater fandt han i Biblens nye testamente.

Sådan skal også I hustruer underordne jer under jeres mænd i alt.

Biblen, Det Nye Testamente, Paulus' brev til efeserne 06 vers 05

Hans fordom var, at koranen ville være mest kvindefjendsk. Og hans håb er, at skulpturen kan være med til, at også andre får afprøvet deres fordomme.

Lisbet Rosendahl (V), formand for kultur og fritid, har det samme håb. Ved åbningen fortalte hun, at hun er mest slået over, hvor ens mange af citaterne lyder. Både de lyse og de mørke.

- Citaterne viser, at det ikke altid er let at gætte, hvor citaterne kommer fra, sagde hun i sin tale.

Og så kan kunst jo også være æstetik - altså simpelthen at have noget pænt at kigge på. Også det mener Lisbet Rosendahl, at skulpturen lever op til.

- Bag mig står en kunstudstilling, som næppe kan pryde Torvet smukkere, sagde hun.

I skal være gode imod jeres forældre og slægtninge, forældreløse og fattige.

Koranen, Sura 04 vers 036

Abrahams børn og Fundamentalism

Abrahms Børn er navnet på hele kunstprojektet. Projektet hovedværk er Fundamentalism, der er udstillet på Vardes torv.


  • Fundamentalism er 3,4 meter højt og ni meter bred. Skulpturen er udført i kobber og stål, og den består blandt andet af flere end 8.000 kobberbøger. Skulpturen har en samlet vægt på cirka 14 ton.

  • Der indgår 28 citatskærme med i alt 600 citater med lige mange lyse og mørke fra hver religion.

  • Fundamentalism har været udstillet i Silkeborg og København. En gruppe europaparlamentarikere, deriblandt Bendt Bendtsen (K), ønskede den opstillet foran Europa-Parlamentet, men parlamentets præsidium sagde nej til værket. Ifølge Der Spiegel skyldes det "dårlige erfaringer med udstillinger med følsomt indhold".

  • Kunstner Jens Galschiøt har udstillet over hele verden. I 1993 placerede han 20 udgaver af skulpturen Den Indre Svinehund rundt om i Europa uden tilladelse fra myndighederne.
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Halo over landet

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce