Annonce
Haderslev

Skulptur skal genopføres for 750.000 kroner. Udvalgsformand: - Det er bindegalt

Haderslev Kommune markerede byens jubilæum i 1992 med at få tre markante skulpturer udført i gule mursten og beton efter tegninger af skulptør og billedkunstner Ole Videbæk. Arkivfoto: Jacob Schultz
Da en byport ved Omfartsvejen skulle rives ned og flyttes, rejste det en debat-storm, der kom bag på politikerne. Nu bliver Nørreport genopført, men det bliver dyrere end forventet.

HADERSLEV: - Det er jo bindegalt at bruge så mange penge på det.

Det siger en af de politikere, der netop har sagt ja til at finde 750.000 kroner til at genopføre en byport ved Omfartsvejen. Det bliver dyrere end oprindeligt forventet, og udvalget for plan og miljø skal på jagt efter de manglende penge i sine budgetter. I forvejen var der afsat 440.000 i rundkørselsprojektet til genopførslen.

Benny Bonde (NB), formand for udvalget, synes, det er ”vanvittigt”:

Annonce

- Men der ligger en byrådsbeslutning, og jeg er i mindretal. Så finder vi pengene og slut. Sådan må demokratiet fungere, tilføjer han.

Tidskrævende

Byporten er en syv meter høj skulptur og udført af kunstneren Ole Videbæk, Ribe. Den skulle fjernes i forbindelse med anlæggelsen af en ny rundkørsel i 2018.


Men der ligger en byrådsbeslutning, og jeg er mindretal. Så finder vi pengene og slut. Sådan må demokratiet fungere.

Benny Bonde (NB)


Oprindeligt var det planen, at elever fra EUC Syd, teknisk skole, skulle genopføre byporten, men skolen har meddelt, at den ikke kan medvirke på grund af lavt elevtal. I stedet skal en murermester stå for arbejdet, og derfor bliver det dyrere. Murermesteren skal opmure byporten med Hasle-klinker. De er hårdtbrændte, og derfor blive arbejdet tidskrævende.

Der skal bruges godt 22.000 klinker til Nørreport. De oprindelige var støbt så godt sammen, at de ikke kunne genbruges. Haderslev Kommune har en del på lager. Resten vil man prøve at købe hos nabokommuner.

Annonce

Opstandelse

Beslutningen om at fjerne skulpturen vakte opstandelse i 2018, og den voksede, da et flertal i første omgang ikke var til sinds at flytte og genopføre byporten. Det rejste en debatstorm, der kom bag på flere byrådspolitikere.

Enhedslisten og Socialdemokratiet mente, at man ikke bare kunne rive kunst ned, og da sagen endte i byrådet, blev politikerne splittet på tværs af de vante blå-røde skel, da de konservative og radikale meddelte, at en nedrivning blev uden deres opbakning.

Holger Mikkelsen (V) ville ikke være med til en genopførelse, fordi han som medlem af plan og miljøudvalget havde været med til at stemme nej til lys på en cykelsti mellem Skrydstrup og Vojens. Hans partifælle Allan Emiliussen, der har en fortid som formand for kulturvalget, sagde, at det havde gibbet i ham, at debatten om den syv meter høje skulptur var blevet så heftig.

Dengang var det 330.000 kroner, politikerne drøftede. Nu forventes udgiften altså at blive 750.000 kroner.

Nørreport er en af tre byporte, der blev opført nær de tre vigtigste indfaldsveje til Haderslev i anledning af byens købstadsjubilæum i 1992. Byportene blev etableret i et samarbejde med teknisk skole, og oprindeligt var det meningen, at de skulle være midlertidige:

- Jeg ville hellere have brugt de penge på noget andet udsmykning, men vi finder pengene. Vi skal ikke ud at bede om en tillægsbevilling, fastslår Benny Bonde.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Esbjerg

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce