Annonce
Sydjylland

Skypumpe set over Esbjerg: DMI advarer

Skypumper opstår i forbindelse med byger og rolige vejrforhold, fortæller DMI. Scanpix/Claus Fisker/arkiv

En skypumpe er lørdag blevet set over Esbjerg. Skypumper er flotte, men kan være farlige, advarer DMI.

Esbjerg. Flere borgere har lørdag eftermiddag taget billeder af en skypumpe, som de har observeret på himlen over Esbjerg. Det skriver TV2.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) oplyser, at skypumper forekommer hvert år i Danmark - især i sensommeren og efteråret.
- Selv om skypumper er langt mindre end tornadoer, kan de forvolde skade. Derfor skal man holde sig på lang afstand af dem, fortæller vagthavende meteorolog ved DMI Jesper Eriksen til Ritzau.
Også selv om de "er smukke at se på".
- Hvis man er ude at sejle og ser en skypumpe, skal man holde sig på afstand af den. En skypumpe roterer i alle mulige retninger, så den kan rive et sejl rundt.
- Almindelige mennesker i øvrigt skal også holde sig fra skypumper, for vi ved ikke, hvor meget vind der er i dem, og man risikerer at blive kastet væk, hvis man kommer for tæt på, siger Jesper Eriksen.

Skypumper i Danmark varer ganske få minutter - nogle gange ned til 30 sekunder. Der findes ikke meteorologisk udstyr til at registrere skypumper, så de kan kun registreres med det blotte øje og kameraudstyr.

- Vi får oftest meldinger om skypumper i sensommeren og efteråret. Det er lidt atypisk, at de opstår om foråret, men de kan faktisk komme året rundt, siger Jesper Eriksen.

Skypumper opstår i forbindelse med bygeskyer, og når der er rolige vindforhold, forklarer meteorologen. De skaber en form for tragt mellem skyen og hav- eller jordoverfladen.

- I dag har der i den vestlige del af Danmark været enkelte lette byger og rolige vindforhold. Det gør, at der kan have været skypumper i området, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Annonce