Annonce
Indland

Skypumpe væltede Annettes bil - junivejret var ekstremt

Privat/Free
Usædvanligt vejr i juni gav ekstra mange skadesanmeldelser. Alene Tryg registrerede 1100 vejrskader.

Annette Gormsen kunne ikke tro sine egne øjne, da hun var på vej hjem fra sygebesøg på Aabenraa Sygehus i midten af juni.

For da hun og familien var på vej tilbage til bilen, så de hendes hvide Toyota væltet omkuld som følge af en kraftig skypumpe.

- Det var som en film, fordi det var så urealistisk, at det kunne ske. Jeg tænkte: "Hold da op, det er ikke USA det her."

- Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvad der kunne være sket, hvis vi havde siddet i bilen imens, siger 37-årige Annette Gormsen.

Bilen blev totalskadet og havde ifølge Annette Gormsen fløjet over jorden, da den vendte den anden vej, end hun havde parkeret den.

Selv om Annette Gormsens oplevelse er ekstrem, har et usædvanligt junivejr også påvirket andre danskere.

Alene hos forsikringsselskabet Tryg har man modtaget 1100 anmeldelser af skader som følge af vejret.

- Vi har set henvendelser på en del lynskader, skybrud og hagl. Og skader på grund af tornado i Aabenraa, siger skadechef Charlotte Dietzer hos Tryg.

Særligt lynnedslag har domineret skadesanmeldelser. Internetroutere og tv er stået af som følge af overspænding i elinstallationerne.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev der registreret 6163 lynnedslag i juni.

En medarbejder hos flyselskabet SAS blev desuden ramt af lynet i juni. Manden blev kørt til behandling på Rigshospitalet, men slap med livet i behold.

Det er flere lynnedslag end hele sommeren sidste år, og til sammenligning blev der registreret 191 i juni 2018. Det oplyser den vagthavende meteorolog hos DMI Jesper Eriksen.

- Hvis du spørger mig personligt, vil jeg huske juni for mange lynnedslag. Og så er det første gang i danmarkshistorien, at der er noget, der minder om en tornado (skypumpen i Aabenraa, red.), siger Jesper Eriksen og tilføjer:

- Selv de mest voldsomme storme om vinteren har ikke væltet biler. Det har været naturkræfter, vi normalt ikke ser i Danmark, der har væltet bilerne.

Ingen kom til skade, da den kraftige skypumpe fejede ind over området ved Aabenraa Sygehus. Men oplevelsen sidder stadig i den 37-årige mor til to.

- Det har været svært at forholde sig til, fordi det ikke burde ske. Det er svært at acceptere, og jeg har måttet overbevise mig selv om, at dårligt vejr ikke er ensbetydende med flere tornadoer, siger Annette Gormsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce