Annonce
Haderslev

Slagter Lampe fylder 80: Kompromisløs vej til pølse-toppen

Pølsemageriet er delt op i zoner. Gul, rød og grøn. Lederne har hvide hårnet og de røde hårnet er for medarbejdere, der arbejder i højrisko-zonen ved pakkeriet. Foto: Jacob Schultz
Slagter Lampe fylder 80 år. Fra trange kår i en lille slagterbutik i Haderslev til europæisk anerkendte pølser i Hammelev. Pølsemageriet er nået til toppen med en devise om aldrig at gå på kompromis med kvaliteten.

Vojens: Duften af pølse sidder i næsebordende, straks man træder ind i den store éntre hos Slagter Lampe.

- Jeg bliver aldrig træf af den duft, siger indehaveren af Slagter Lampe Steen Lampe.

Pølseduften kommer fra de pølser, der stadig den dag i dag, er skabt ud fra den samme opskrift, som Steen Lampes farfar brugte. Han åbnede slagteren i 1939 og den 6. oktober er det præcist 80 år siden, at Ernst Lampe åbnede slagteren for første gang.

Pølsemageriets start står i skærende kontrast til, hvor firmaet er i dag.

- Min farfar og farmor startede med meget små kår. De havde ingen penge. De blev nødt til at låne penge hos familien for at kunne starte pølsemageriet, siger Steen Lampe.

Begyndelsen på Lindedal 33 i Haderslev var præget af hårdt arbejde. Ernst Lampe hjalp til i butikken om dagen og lavede pølser om natten.

- Nogle gange sov han på nogle sække med savsmuld ved pølserne, og dér hvor han kogte sin skinke, fortæller Steen lampe.

En sen aften var eventyret ved at slutte, før det overhovedet var begyndt. Ernst Lampe befandt sig igen sovende ved sine skinker. Hans indre ur var altid stillet korrekt, for han vågnede altid tids nok, så han kunne nå at få skinkerne op.

Han vågnede for sent den aften.

- Skinkerne var ødelagte, og de havde ikke råd til at miste dem. Min farmor sagde til ham: ”Nu finder vi to et nyt arbejde.” Så sagde min farfar: ”Jeg vil have det til at lykkes.” Og nu sidder vi her i dag, siger Steen Lampe.

Skinkerne var ødelagte, og de havde ikke råd til at miste dem. Min farmor sagde til min farfar: ”Nu finder vi to et nyt arbejde.” Så sagde han: ”Jeg vil have det til at lykkes.” Og nu sidder vi her i dag.

Siger Steen Lampe indehaver af Slagter Lampe.

Forud for sin tid

Steen Lampe beskriver sin farfar som en hård men retfærdig mand. For ham var det ekstremt vigtigt at pølserne var af høj kvalitet.

- Han sagde engang til mig: ”Steen, du kan gøre, hvad du vil, min dreng, men behold kvaliteten.” Det står helt skarpt stadigvæk, siger Steen Lampe.

Kvaliteten har altid været en central del af firmaets dna. Noget som Steen Lampe er blevet brødfødt med, lige siden han startede med at hjælpe til i butikken som 7-årig. Siden da har han arbejdet ustandseligt i pølsemageriet. Kun afbrudt af en tur i Bayern, hvor han blev udlært hos den anerkendte pølsemager Weiss som 24-årig.

- Jeg har lært rigtig meget hos den familie. Jeg fik kendskab til de tyske måder at lave pølser på, og der var nogle ting, som jeg kunne tage med hjem, siger Steen Lampe.

Han tog blandt andet ostepølsen og brunch-pølsen med hjem. Da han forsøgte at introducere pølserne i Danmark i midten af 90’erne, var de dog ikke den store succes, som de siden hen er blevet.

- Der var ingen, der bed på, siger Steen Lampe.

I 2003 overtog han firmaet fra sin far Bent Lampe og har viderebragt firmaet i familiens navn.

Annonce

Kompromisløs

Selvom slagtersønnen var forud for sin tid, så har tiden siden da indhentet ham og pølsemageriet. Pølserne skal hele tiden nytænkes og udvikles, men smagen har stadig rod i den måde, som Ernst Lampe startede med at lave pølser på.

- Man kan ikke gå på kompromis med den gammeldags manér. Vi kan godt tage pølser et nyt sted hen, men så bliver det en helt ny pølse, siger Steen Lampe.

Den gammeldags metode har vundet Slagter Lampe flere priser for deres pølser. Sidste år fik de tre ærespokaler i kategorierne ’pølse’ og ’spegepølse’ ved en international slagtermesse i Stuttgart i Tyskland.

Pølsemageriets stolthed, Kålpølsen, er en af de pølser, der nærmest er en institution hos Slagter Lampe. Og den skal der ikke pilles ved.

- Kålpølser kunne vi ikke drømme om at ændre en decimal på. Folk er så glade for det produkt, siger han.

Steen Lampe har fulgt firmaet i mange år og har set det vokse fra den lille slagterbutik i Haderslev til europæisk anerkendte pølser i Vojens.

- Det er helt fantastisk at se det fremskridt, siger Steen Lampe.

Steen Lampe startede i firmaet som 7-årig. Da han var 33 år, overtog han firmaet fra sin far. Foto: Jacob Schultz
- Der gik flere uger før vi fik duften af pølse ind i forhallen. Da det endelig skete, tænkte vi: "Yes, nu er duften der. Nu lugter det som et pølsemageri," siger Steen Lampe. Foto: Jacob Schultz
Guld leverpølsen er en favorit blandt kunderne. Foto: Jacob Schultz
Steen Lampe forsøgte at introducere brunch-pølsen allerede i midten af 90'erne. Der var dog ingen, der bed på. Foto: Jacob Schultz
Slagter Lampe, som er flyttet ind i større omgivelser ved Hammelev, fejrer snart 80 års fødselsdag. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Haderslev For abonnenter

Enkelte skiller sig ud i Sundhedsudvalgets fraværsstatistik: Arbejde i Bruxelles har afholdt rød politiker fra hvert sjette udvalgsmøde

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Corona løsner grebet om særligt plagede kommuner - men kun to syd- og sønderjyske kommuner når under kritisk grænse

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

Kolding

Turisterne strømmer til Koldinghus: Sommeren har været bedre end før corona

Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Facebook kogte: - Parkeringshus ved Meny? Det var da en tåbelig idé

Sønderborg

Efter redningsaktion: Det er der sket med kattekillingen fra Flemmings bil

Kultur

Ghita Nørby efter omtalt interview: Jeg bliver ked af det

Sønderborg

Mariann arbejder med mursten som sin oldefar: - Uden teglværkerne var jeg nok blevet tysker

Aabenraa For abonnenter

Efter nedrivning af forfaldent hotel: Området er blevet meget mere værd

Nordtyskland

Total forvirring: Coronareglerne nord og syd for grænsen passer overhovedet ikke sammen

Annonce