Annonce
Nordtyskland

Slesvig-Holsten afdrager også i 2020 på den enorme gæld

Bag landdagens mure lykkedes det onsdag at få vedtaget næste års budget. Foto: Landtag.

KIEL: Onsdag vedtog den slesvig-holstenske landdag næste års budget, der er i balance med omkring 13 milliarden i forventede indtægter og udgifter på næsten nøjagtig samme niveau. Indregnet er også 27 millioner euro til at afdrage på delstatens knap 30 milliarder euro store gæld.

Forbruget stiger med 3,3 procent, og der skal gennemføres investeringer for 1,26 milliarder euro.

- Budgettet for næste år er ambitiøst, men ikke letsindigt, sagde den konservative ministerpræsident Daniel Günther fra CDU under budgetdebatten ifølge nyhedsbureauet DPA.

Den vurdering bliver ikke delt af hverken delstatsrevisionen eller skatteydernes sammenslutning. Begge steder kritiseres budgettet for et alt for højt forbrug og manglende konsolidering. Skatteydernes sammenslutning har ligefrem kaldt den slesvig-holstenske politik for en delvis gavebod.

For budgettet stemte regeringskoalitionen af CDU, der liberale FDP og De Grønne. Opbakning var der også hos det dansk-frisiske SSW, mens Socialdemokratiet og det højrenationale Alternative für Deutschland stemte imod.

- Løfterne er store som bjerge, men resultaterne er kun muldvarpeskud, mente Socialdemokratiets gruppeformand, Ralf Stegner.

Alternative für Deutschland kritiserede, at der bliver brugt alt for mange penge på flygtninge og asylansøgere, skriver DPA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];