x
Annonce
Sydjylland

Slesvig-Holsten har de ringeste tog i Tyskland

Også nye dobbeltdækkertog har givet Deutsche Bahn seriøse udførdringer på skinnerne i Slesvig-Holsten. Foto: AndreasOelfuss/YouTube.
I ingen anden delstat i Tyskland er togene så upræcise som i Slesvig-Holsten. Under 90 procent af afgangene overholder køreplanen.

KIEL: Trods alle fordele for miljø og klima i forbindelse med togtransport skal vi passe på, at politiske appeller om at lade bilen stå og vælge skinnerne ikke ender som en hån mod borgerne. Med så drastiske ord kommenterer den parlamentariske statssekretær for trafik i Slesvig-Holsten, Thilo Rohlfs, en ligeså drastisk statistik. I intet andet forbundsland kører regionaltogene med så store forsinkelser som i Slesvig-Holsten.

Det viser den opgørelse, de tyske forbundsbaner har præsenteret efter ønske fra De Grønne i forbundsdagen.

Kun 89,81 procent af togforbindelserne i Slesvig-Holsten kørte ifølge opgørelsen til tiden. Og så er forsinkelser på under seks minutter endda slet ikke talt med. For hele Tyskland gælder det, at køreplanen bliver overholdt på 94,1 procent af afgangene.

Annonce
Vi er slet ikke tilfredse med de tyske baner. De har ganske enkelt ikke opfyldt deres del af aftalen.

Dennis Fiedel, Slesvig-Holstens trafikselskab.

Et rædselsår

Endnu mere trist er udviklingen gennem de seneste fem år. I hele Tyskland er der tale om en moderat forringelse på 0,6 procent. Slesvig-Holsten har oplevet et styrtdyk på godt 3,5 procent, der hovedsagelig indtraf mellem 2017 og 2018.

- 2018 var et virkelig dårligt år. Vi er slet ikke tilfredse med de tyske baner. De har ganske enkelt ikke opfyldt deres del af aftalen, forklarer Dennis Fiedel, der er talsmand for delstatens trafikselskab, Nah.SH.

Kontrakten mellem forbundslandet og banerne foreskriver, at 93 procent af togene skal køre til tiden.

Statistikken afspejler blandt andet det totale kaos på forbindelsen mellem Hamborg og Westerland på Sild. Her overholdt kun 71,3 procent af togene køreplanen i 2018.

Men der er også andre smertensbørn. Hårdnakkede problemer med nye dobbeltdækkertog på strækningerne Flensborg-Hamborg og Kiel-Hamborg har trukket kraftigt ned i statistikken for 2018. Ofte har togenes døre og koblinger ikke fungeret. Konsekvensen har været, at kun 75 procent af forbindelserne på disse strækninger har opfyldt køreplanen.

Slesvig-Holsten er den delstat, hvor togene tilbagelægger flest kilometer, nemlig 25 millioner om året. Men det kniber med vedligeholdelsen.

Bane under pres

- Derfor har vi lagt pres på banen, og det virker, konstaterer statssekretær Thilo Rohlfs.

Han henviser til, at delstatens trafikminister Bernd Buchholz har fravristet Deutsche Bahn investeringer på 160 millioner euro til forbedringer på strækningen mellem Hamborg og Sild.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Annonce