Annonce
Udland

Slettet EU-klimamål skuffer og bekymrer energiselskaber

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Uden et fælles mål om klimaneutralitet i 2050 bliver det sværere at justere klimakursen, mener Dansk Energi.

Torsdag aften var EU's stats- og regeringschefer enige om at fastsætte et mål om klimaneutralitet i 2050, afslørede udkast til konklusioner fra et EU-topmøde i Bruxelles.

Men disse mål blev fjernet, da teksten lidt senere blev godkendt af EU-landene, og det bekymrer og skuffer flere internationale ngo'er og Dansk Energi.

- Det er i vores øjne dybt skuffende, da der har været en klar positiv bevægelse, og så har du nogle lande, der i sidste øjeblik formår at blokere, siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Problemet er ifølge Stouge blandt andet, at man uden et 2050-mål fjerner presset på, at man skal justere kursen med skærpede mål for 2030.

Vicedirektøren henviser til EU-Kommissionens evalueringer af udkast til nationale klimaplaner, som blev offentliggjort tidligere på ugen.

- I disse kan man se, at man allerede løber for langsomt, siger Anders Stouge.

For internationale miljø- og klimaorganisationer har det været helt afgørende, at EU-landenes stats- og regeringschefer gav hinanden håndslag på 2050-målet.

Dermed ville Europa kunne lægge pres på resten af verden og skubbe på udviklingen, når der er FN-klimamøde i New York 23. september.

EU-klimarådgiver hos Greenpeace Sebastian Mang mener, at EU-landene må indkalde til et krisemøde om klimaet i september.

- Tomme ord kan ikke genopbygge et hus, der er styrtet sammen i et mudderskred eller betale erstatning til en landmand, der har mistet sin høst i tørken, siger Mang i en skriftlig kommentar.

I en fodnote til konklusionerne fra EU-topmødet hedder det, at hovedparten af EU-landene vil være klimaneutrale i 2050. Men fraværet af et fælles mål i teksten er et enormt nederlag, mener WWF Verdensnaturfonden.

- EU har tildelt sig selv et kæmpe slag i forhold til at være førende på klima. Men skuffer alle dem, som har appelleret til klimahandling de seneste måneder og reducerer deres håb for et klimaneutralt Europa til en fodnote, siger Ester Asin, som er WWF-chef for EU-politik.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Julebal i Medius: Flere tilmeldte i år

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce