Annonce
Sydjylland

SLF vil høre om ministeren har en plan

Søren Laustsen, der er bestyrelsesmedlem i SLF - Sønderjysk Landboforening, ser frem til mødet med fødevareminister Mogens Jensen (S) .

De Syd- og Sønderjyske landboorganisationer mødes mandag den 3. februar med fødevareminister Mogens Jensen og Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild på Agerskov Kro.

- Jeg vil spørge, om han nu har en klar plan, der kan sikre, at vådområdeindsatsen kommer op i omdrejninger, og at vi landmænd kan komme videre med at etablere minivådområder på vores bedrifter, siger bestyrelsesmedlem i SLF - Sønderjysk Landboforening Søren Laustsen.

Etableringen af vådområder med efterfølgende reduktion af kvælstofudvaskningen er, ifølge Søren Laustsen, en vigtig betingelse for, at landmændene kan fastholde de gødningsnormer, de fik i Landbrugspakken, og som er afgørende for, at da kan producere korn af høj kvalitet.

Annonce

Udfordringer med proteinindhold

Esben Skøtt, der også er bestyrelsesmedlem i SLF og svineproducent tilføjer, at han også er ganske bekymret for fremtiden, hvor den næste Vandplanperiode træder i kraft fra 1. januar 2021. Her er der lagt op til, at landmændene bliver mødt med yderligere reduktionskrav vedrørende kvælstof.

- Jeg er bekymret for, om det kommer til at betyde reduceret gødningsnorm igen, så jeg ikke kan producere korn med tilstrækkeligt proteinindhold til mine grise. Konsekvensen bliver mere import af soja fra Sydamerika med ringere økonomi og øget klimabelastning til følge. Jeg vil spørge ministeren, hvordan han ser på denne problemstilling, siger Esben Skøtt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce