Annonce
Haderslev

Slim giver slottet en sur smiley

Svend Brodersen ærgrer sig over, at der hænger en kontrolrapport med en sur smiley foran døren til Gram Slots café. Slim indvendigt i en isterningemaskine har udløst den sure smiley. Vores rengøring og hygiejne fejlede ellers ikke noget, understreger han. Arkivfoto: Søren Gylling
Gram Slot skifter ældre isterningemaskine ud, efter at Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg fandt slim i maskinen. Svend Brodersen ærgrer sig. Rengøring og hygiejne fint alle andre steder, siger han.
Annonce

Gram: Slim har resulteret i, at Gram Slot ikke blot har fået en sur smiley, men også en bøde på 15.000 kroner. Under et ordinært kontrolbesøg i slottets køkken 11. september konstaterede kontrollanterne fra Fødevarestyrelsen nemlig, at slottets isterningemaskine indvendig var snavset til med slimede, sorte belægninger, mens maskinens lameller udvendigt var belagt med kalk og sorte belægninger.

Da Fødevarestyrelsen ikke kunne få svar på, hvor tit og med hvilket interval maskinen bliver gjort ren, samt hvem der har ansvaret for rengøringen faldt bøden og den sure smiley, som er den anden inden for halvandet år. Slottet fik også en sur smiley på grund af problemer med hygiejnen 15. marts 2018.

- Det drejer sig om en ældre isterningemaskine, der ikke kan skilles fuldstændig ad og derfor er svær at få gjort helt rent. Så den bliver skiftet ud med en ny, der er lettere at rengøre, eller måske et helt andet system, siger direktør Svend Brodersen fra Gram Slot, der ærgrer sig.

Smiley-ordningen

Der gives point og smileyer alt efter kontrolbesøgets vurdering.

En glad smiley (1) udløses ved ingen anmærkninger, en halvglad smiley (2) ved indskærpelser, en halvsur smiley (3) ved påbud, forbud eller tvangsbøder og en sur smiley (4) ved bødeforlæg, politianmeldelser, karantæne, fratagelse af autorisation eller registrering.

Det dårligste resultat bestemmer altid den aktuelle smiley. Og da Gram Slot fik et firtal for rengøringen af isterningemaskinen udløste det den sure smiley.

Virksomheder kan få en elitesmiley, hvor der ingen anmærkninger har på på de seneste fire rapporter og i de seneste 12 måneder.

Annonce

Gæster kan være trygge

Det var nemlig selvsamme isterningemaskine, der i marts 2018 også var skyld i den sure smiley:

- Vi troede dengang, at vi havde fået løst problemet, siger Svend Brodersen, der understreger, at Fødevarestyrelsen ved sin gennemgang ikke fandt problemer med hygiejnen eller rengøring andre steder.

- Vi ærgrer os selvfølgelig over den smiley, men Fødevarestyrelsen har lovet at komme hurtigt igen, og så får vi igen en glad smiley. Vores gæster kan være helt trygge ved at spise her, siger Svend Brodersen.

Han oplyser, at køkkenchefen desuden også har skærpet håndteringen af slottets egenkontrol.

Fødevarestyrelsen hæftede sig nemlig under kontrolbesøget også ved, at Gram Slot i flere tilfælde ikke havde dokumenteret sin egenkontrol for hverken hygiejnehåndhævelsen eller opvarmning, nedkøling og varemodtagelse samt opbevaring på køl og frost. Knap en tredjedel - eller 32 procent af egenkontrollen for opvarmning, nedkøling, varemodtagelse samt opbevaring på køl og frost manglede således i tidsrummet fra 1. januar 2019 til kontrolbesøget 11. september. Slottet fik derfor en indskærpelse for disse punkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce