Annonce
Esbjerg

Slotsejer med fredet sø undrer sig over grøde-strid i Ribe

Svend Brodersen fra Gram Slot oplevede, at den tilgroede slotssø blev et stadigt større samlingssted for borgerne i Gram, efter den blev renset op og fik blankt vandspejl i 2013. Han forstår godt ripensernes frustrationer over, at Mølledammen i Ribe er ved at udvikle sig til en sump. Foto: Jacob Schultz
I 2013 fik slotsejer Svend Brodersen fra Gram Slot lov til i samarbejde med Haderslev Kommune og Naturstyrelsen at oprense Gram Slotssø. Derved ændrede han udseendet på en fredet, men tilgroet sø til et nyt og frodigt samlingssted for byens borgere, og Svend Brodersen forstår frustrationen hos ripenserne over Esbjerg Kommunes manglende oprensning af Mølledammen.

Ribe: 40.000 kubikmeter sand, grøde, siv og slam.

Så meget fjernede slotsejer Svend Brodersen fra den fredede Gram Slotssø i 2013, efter at han havde overtaget slottet i 2007, og Brodersen undrer sig derfor over grødeskærings-sagen i Ribe, hvor mølledammen i øjeblikket er en politisk slagmark.

Svend Brodersen vurderer, at inden Gram Slotssø blev renset i et fint samarbejde mellem Haderslev Kommune, Naturstyrelsen og Gram Slot, var det blot omkring 10-20 procent af søens oprindelige vandspejl, der var synligt.

- Den var ved at gro helt til. Der står i fredningsbestemmelserne fra 1938 for søen, at vi skal være med til at sikre, at vandspejlet står, som det stod dengang. Søen er fredet, fordi der er mange værdier forbundet med området, og det betyder, at vi skal holde naturen i skak. Det er ikke et spørgsmål om vi må. Det er noget vi skal. Natur er kultur, der skal bevares og her der tale om en kulturarv, vi skal passe på, siger Svend Brodersen, der godt kender til sagen fra Ribes Mølledam, der også er en del af Ribes Kulturarv.

- Det kommer jo an på, om man ser en værdi i et blankt vandspejl. Det kan være, Esbjerg Kommune ikke gør det, men her i Gram binder det byen sammen. Folk er vilde med det, og det er et samlingssted, fordi vandet har en dragende effekt. Jeg kan godt forstå Ribes borgere, hvis Mølledammen tidligere har været et flot samlingspunkt, og i dag mere ligner en sump, siger Svend Brodersen, der også har snæbel i området, hvilket dog ikke har været en hindring i oprensningen.

Annonce

Gram Slotssø

  • Gram Slotssø blev renset op i 1991 og igen i 2013.
  • En stor del af Gram Slotssø samt en del af Gram Slotsspark er omfattet af en fredningskendelse fra 1938. Denne kendelse har til formål at ”sikre hele det nævnte naturområdes bevaring ud i fremtiden til gavn og glæde for alle og særligt for hele den sønderjydske befolkning”.
  • En del af fredningen fra 1938 lyder, at slotssøen i alt væsentlighed børn bevares i sin nuværende størrelse

Egne regulativer

Svend Brodersen undrer sig over, at man i Ribe i 2014 blot oprensede Mølledammen skånsomt uden at fjerne eksempelvis rødder, hvis målet var et blankt vandspejl.

- Vi rensede op, så søen var halvanden meter dyb over det hele. Alle, der arbejder med dette ved, at man skal halvanden meter ned for at få et blankt vandspejl, og vi fik at vide, at en halv meter slet ikke var nok, siger Svend Brodersen, der i dag kun har sparsomt vedligehold af søens tre-fire hektar store overflade.

- Vi havde pensionister, der frivilligt sejlede ud og hev siv op med rode, hvis det brød vandspejlet. Det fik de lov til af mig. Det spurgte vi ikke nogen om, men det ser jeg som rent vedligehold. Men vi gør det ikke, for det er ikke nødvendigt, siger Svend Brodersen.

JydskeVestkysten har været i kontakt med teknik og miljøforvaltningen i Haderslev Kommune, men her ønsker man ikke at kommentere på, hvordan regulativer forvaltes i Esbjerg Kommune. Man konstaterer, at man overholder kommunens egne regulativer, så hvis et sådan lyder, at et givent vandløb skal oprenses en gang årligt, så er det det, man arbejder ud fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce