Annonce
Sydjylland

Slut med at bo på hotel: Grænsevagter bliver nu indlogeret på kaserner

Soldater og hjemmeværnsfolk skal fremover bo på Flyvestation Skrydstrup, Søgårdlejren og Haderslev Kaserne, når de er udstationeret ved grænsen i Sønderjylland. Foto: Scanpix/Simon Skipper

Hjemmeværnsfolk og soldater må ikke længere bo på Benniksgaard Hotel og feriecenteret Marina Fiskenæs, når de er udsendt som grænsevagter. Fremover skal de bo på kaserner, og det sparer Forsvaret mange millioner kroner.

Indkvartering: Indtil den 25. juni i år har Forsvarets grænsevagter kunne nyde spa, sportsfaciliteter og naturskønne omgivelser, når de imellem deres vagter har været indlogeret på feriecenteret Marina Fiskenæs eller Benniksgaard Hotel i Gråsten.

Men fremover skal både hjemmeværnsfolk og soldater bo på Flyvestation Skrydstrup, Haderslev Kaserne eller Søgårdlejren, når de er udsendt til at bevogte den dansk-tyske grænse.

Det sker som følge af det forsvarsforlig, der blev indgået af et bredt flertal af partier i januar, fortæller oberstløjtnant Carsten Michael Freund Møller fra operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando. Før støttede Forsvaret politiet på politiets anmodning, hvorfor det også var politiet, der betalte for indkvartering og bespisning af Forsvarets mandskab i forbindelse med grænsearbejdet.

- Men med forliget er støtte til politiet officielt blevet en del af Forsvarets opgaver. Vi er altså af politikerne blevet beordret til at støtte politiet, og det betyder, at vi selv betaler, siger Carsten Michael Freund Møller.

Annonce

I min verden er det helt rationelt at indkvartere på vores egne områder. Jeg er jo også skatteborger, så jeg har det rigtig godt med, at vi vælger en ressourcebevidst tilgang og ikke bruger unødigt mange skattekroner.

Carsten Michael Freund Møller, oberstløjtnant fra operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando

Sparer millioner

Modsat politiet har Forsvaret sine egne militære indkvarteringsfaciliteter i form af kaserner i det meste af landet. Dem er Forsvaret forpligtet til at gøre brug af i videst muligt omfang, så skattekronerne rækker længst muligt. Carsten Michael Freund Møller vil ikke oplyse, hvor meget det koster at indlogere grænsevagterne på henholdsvis Marina Fiskenæs, Benniksgaard og kasernerne, idet der er tale om fortrolige statsaftaler.

- Men vi sparer mange millioner ved at bruge kasernerne. Det er signifikant, siger han.

Af en aktindsigt, som JydskeVestkysten fik tilbage i 2016, fremgår det, at Rigspolitiet brugte 55 millioner kroner på overnattende grænsebetjente i 2016. Den største ordre lå dengang hos Benniksgaard Hotel.

Længere transporttid

Den nye adresse har givet nogle grænsevagter længere på arbejde. Eksempelvis tager det cirka 35 minutter at køre fra Marina Fiskenæs til grænseposten ved Frøslev, mens det tager 45-50 minutter fra Flyvestation Skrydstrup. Ifølge Carsten Michael Freund Møller er den længere transporttid isoleret set ressourcespild, men det er småting ved siden af den besparelse, det giver at indlogere hjemmeværn og soldater på kaserner frem for på hotel, mener han.

- I min verden er det helt rationelt at indkvartere på vores egne områder. Jeg er jo også skatteborger, så jeg har det rigtig godt med, at vi vælger en ressourcebevidst tilgang og ikke bruger unødigt mange skattekroner, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce