Annonce
Varde

Slut med bosted i Janderup: Vidagerhus lukker

Vidagerhus er et bosted for psykisk sårbare unge. Arkivfoto: Chresten Bergh
Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune har valgt at lukke botilbuddet Vidagerhus.

Janderup: Botilbuddet Vidagerhus i Janderup har siden 2014 været hjemsted for borgere i alderen 18-35 år med komplekse, psykiske udfordringer. Nu lukker det 31. januar.

Der har været plads til op mod ti borgere ad gangen, men både i 2018 og i 2019 har der været færre. Det har gjort, at botilbuddet har kørt med et underskud. JydskeVestkysten har bedt om at få oplyst, hvor mange der har boet ad gangen på Vidagerhus i de seneste to år, men har endnu ikke fået svar.

Annonce

Vidagerhus

  • Unge med psykiske problemer havde et bosted i Søndergade i Varde frem til 2014.
  • Bostedet blev flyttet til Vidagerhus, der er et tidligere plejehjem i Janderup. JydskeVestkysten skrev om åbningen i februar 2014.
  • Det koster 3,4 millioner kroner at lukke Vidagerhus, og det skyldes især udgifter i forbindelse med afskedigelser af personale. Da Vidagerhus har givet underskud, og at det har været et meget dyrt tilbud, så forventes det, at de penge er hentet ind igen efter et år.

Bliver boende hjemme

En årsag til den faldende efterspørgsel er, at flere kommuner, herunder Varde Kommune, i stigende grad tilbyder socialpædagogisk støtte i eget hjem fremfor på et decideret botilbud. Det gør, at de psykisk syge i større omfang end tidligere kan blive boede i egen bolig.

- Et botilbud med ti pladser er sårbar, hvis efterspørgslen falder, siger Tina Agergaard Hansen (DF), formand for social og sundhed.

Hun siger, at kommunen har forsøgt at finde andre løsninger end en lukning, men der har ikke været nogen gode alternativer.

- Hvis man skal gå for meget ud over den målgruppe, som det er beregnet til, så får man lige pludselig et meget broget klientel, og det kan give nogle udfordringer på andre måder, siger hun

Er udviklingen god eller gal?

Niels Christian Petersen, der er formand for Sind Syd-Vest kalder det en "fuldstændig gal udvikling", at flere psykisk syge får hjælpen hjemme i stedet for på eksempelvis bosteder.

Tina Agergaard Hansen er af den direkte modsatte opfattelse:

- Hvis man i en årrække har boet på en institution, så kan det være utrolig svært at komme tilbage igen og blive en integreret del af den hverdag, man havde før. Derfor er det en kæmpe fordel, når man kan arbejde med de her socialpædagogiske principper i borgernes nærmiljø, siger hun.

Tina Agergaard Hansen siger, at det ikke er besluttet, hvad der skal ske med bygninger i Janderup, når det ikke længere skal bruges som bosted. Men hun mener, det vil være et godt bud, at kommunen sælger bygningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Sønderjyske siger farvel til spillertrio

Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce