Annonce
Varde

Slut med bosted i Janderup: Vidagerhus lukker

Vidagerhus er et bosted for psykisk sårbare unge. Arkivfoto: Chresten Bergh
Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune har valgt at lukke botilbuddet Vidagerhus.
Annonce

Janderup: Botilbuddet Vidagerhus i Janderup har siden 2014 været hjemsted for borgere i alderen 18-35 år med komplekse, psykiske udfordringer. Nu lukker det 31. januar.

Der har været plads til op mod ti borgere ad gangen, men både i 2018 og i 2019 har der været færre. Det har gjort, at botilbuddet har kørt med et underskud. JydskeVestkysten har bedt om at få oplyst, hvor mange der har boet ad gangen på Vidagerhus i de seneste to år, men har endnu ikke fået svar.

Vidagerhus

  • Unge med psykiske problemer havde et bosted i Søndergade i Varde frem til 2014.
  • Bostedet blev flyttet til Vidagerhus, der er et tidligere plejehjem i Janderup. JydskeVestkysten skrev om åbningen i februar 2014.
  • Det koster 3,4 millioner kroner at lukke Vidagerhus, og det skyldes især udgifter i forbindelse med afskedigelser af personale. Da Vidagerhus har givet underskud, og at det har været et meget dyrt tilbud, så forventes det, at de penge er hentet ind igen efter et år.
Annonce

Bliver boende hjemme

En årsag til den faldende efterspørgsel er, at flere kommuner, herunder Varde Kommune, i stigende grad tilbyder socialpædagogisk støtte i eget hjem fremfor på et decideret botilbud. Det gør, at de psykisk syge i større omfang end tidligere kan blive boede i egen bolig.

- Et botilbud med ti pladser er sårbar, hvis efterspørgslen falder, siger Tina Agergaard Hansen (DF), formand for social og sundhed.

Hun siger, at kommunen har forsøgt at finde andre løsninger end en lukning, men der har ikke været nogen gode alternativer.

- Hvis man skal gå for meget ud over den målgruppe, som det er beregnet til, så får man lige pludselig et meget broget klientel, og det kan give nogle udfordringer på andre måder, siger hun

Annonce

Er udviklingen god eller gal?

Niels Christian Petersen, der er formand for Sind Syd-Vest kalder det en "fuldstændig gal udvikling", at flere psykisk syge får hjælpen hjemme i stedet for på eksempelvis bosteder.

Tina Agergaard Hansen er af den direkte modsatte opfattelse:

- Hvis man i en årrække har boet på en institution, så kan det være utrolig svært at komme tilbage igen og blive en integreret del af den hverdag, man havde før. Derfor er det en kæmpe fordel, når man kan arbejde med de her socialpædagogiske principper i borgernes nærmiljø, siger hun.

Tina Agergaard Hansen siger, at det ikke er besluttet, hvad der skal ske med bygninger i Janderup, når det ikke længere skal bruges som bosted. Men hun mener, det vil være et godt bud, at kommunen sælger bygningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce