Annonce
Trekantområdet

Slut med containere: Vinderprojekt til ny genbrugsplads er fundet

RCV kommer til at rumme genbrugsplads, administration, formidlingscenter, værksted til genbrug og rum til genbrugsgenstande. Derudover en produktion, der skal håndtere affald og genstande, som skraldemænd samler ind ved borgernes hjem. Illustration: Vejle Kommune
Det bliver Horsens-firmaet HM Entreprenør A/S, der skal stå for at bygge Vejles nye genbrugsplads - kaldet RessourceCenter Vejle (RCV) - i Lysholt.

Vejle: Om to år bliver det nye tider, når vi kommer kørende til Vejles Kommunes affalds- og genbrugsplads med vores trailer.

Her åbner det nye RessourceCenter Vejle, og så er det slut med at smide sit pap, den gamle sofa og flaskerne i containere.

Torsdag har Vejle Kommune offentliggjort, hvem der skal bygge det nye center, og tegningerne af, hvordan det skal se ud. Og her står det klart, at containere er fortid.

Annonce

Fra 2022 skal materialerne smides ind i den 19.000 kvadratmeter store bygning, der er centrum i det nye center. Her bliver der forskellige indkast, når vi kører ind under et halvtag, der strækker sig over den indre gård i det tre-længede byggeri.

Det bliver Horsens-virksomheden HM Entreprenør AS, der sammen med en række partnere kommer til at stå for byggeriet. I partnerkredsen kan man blandt andet se det vejlensiske arkitektfirma Ravn Arkitektur A/S og byggefirmaet Raunstrup Byggeri A/S.

Med byggeriet af RessourceCenter Vejle (RCV) holder Affald-Genbrug flyttedag. Det nye center opføres på Voervej i Vejle Nord, og i begyndelsen af det nye år sættes spaden i jordet til byggeriet.

- Nu har vi fundet den helt rigtige vinder, og vi glæder os rigtig meget til at følge byggeriet, siger Karl Erik Lund (DF), formand for natur-og miljøudvalget i Vejle Kommune og en del af dommerpanelet.

Åbner i 2022

Åbningsdagen bliver efter planen i efteråret 2022. Det samlede beløb for etablering bliver 200 millioner kroner. Dermed bliver det et af de største byggeprojekter i Vejle Kommune i nyere tid.

RCV finansieres af Affald-Genbrug via en opsparing på cirka 40 millioner og via et kommunelån på 160 millioner kroner.

På forhånd har politikerne lovet, at prisen for RCV ikke resulterer i stigende affaldsgebyrer for borgerne.

Med RCV vil kommunen og politikere ud med budskabet: Affald er ikke længere affald. Det skal ses som ressourcer.

De skal bygge og tegne

 • Vinderteamet består af HM Entreprenør A/S, Raunstrup Byggeri A/S, Ravn Arkitektur A/S, Loop Architects A/S, Ekolab A/S, Hundsbæk & Henriksen A/S og Schønherr.
 • Administrationsbygningen bliver DGNB-certificeret i guldklassen.
 • Byggeriet bliver et cirkulært byggeri, hvor alle materialer kan pilles fra hinanden igen og genanvendes i størst muligt omfang.
 • Der bliver lavet miljøvenlige installationer som sedumtag ("græstag") til opsamling af regnvand og solceller til energiproduktion.
 • FN’s 17 verdensmål tænkes ind i byggeriet.
 • Anlægget forventes at behandle mere end 100.000 ton affald hvert år.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) forklarer, at det nu bliver lettere at genbruge og mere indbydende for borgerne at tage på genbrugspladsen. Ligesom det skal ses som et nyt skridt for kommunens håndtering af affald.

- Vi begyndte rejsen for 30 år siden, hvor vi i den grad var forudseende, da vi begyndte at sortere affald i grønne og sorte poser. Vi har lige siden en ambition om, at vi skulle være dygtige til at håndtere vores affald, og RCV bliver en fortsættelse af den rejse, siger Jens Ejner Christensen (V).

Større genanvendelse er et af nøgleordene i det nye center. Når det for eksempel gælder den gamle sofa på traileren, fortæller områdechef i Natur, Vej & Genbrug, Jørgen Chris Madsen:

- Den skal fremover ikke smides ned i en container, hvor der er stor risiko for, at den går i stykker. I stedet skal du sætte den på en platform, hvor vores folk så fjerner den.

Det nye center kommer til at indeholde et genbrugsrum, der med sine 1000 kvadratmeter er 10 gange større end det nuværende på Affald-Genbrugs plads på Vestre Engvej.

Annonce

Formidlingsbro og overdækkede rum

Kommunen lægger vægt på, at RCV også skal bruges til undervisning og formidling. Det bliver blandt andet muligt for borgere at komme med bagom for at se, hvad der sker med affaldet. Man kan gå ad en såkaldt "Formidlingsbro", som vil sno sig langs hele genbrugspladsen og over i produktionsområdet.

RCV får også et formidlingscenter. Det skal ifølge kommunens oplæg bruges til forskellige forsøg og udstillinger. De kan være om cirkulær økonomi og kreative former for genbrug som kaldes for upcycling.


Det skal være både let, sjovt og inspirerende at komme på RCV, og derfor har vi har lagt os i selen for at skabe et RessourceCenter, som er tilgængeligt for alle, som vi har lyst til at besøge, og som vi alle sammen kan være stolte af - både som borger og erhvervsdrivende i Vejle Kommune

Lone Myrhøj (SF), medlem af dommerpanelet


Der kommer ikke en smart vej til RCV. Kommunen benytter det eksisterende vejnet, men vil dog sikre tilkørsel og veje til selve RCV. Her vil person- og varebiler og lastbiler køre adskilt ind.

Det skal blive lettere og sjovere at komme på genbrugspladsen. Illustration: Vejle Kommune
Hvor der nu er marker, skyder RCV op. Den skal ligge på Voervej (vejen til venstre). Foto: Mads Dalegaard

Værd at vide om RCV

 • Rum til affald bliver nedgravede.
 • Alt affald opbevares og håndteres indenfor.
 • Pladsen får et separat anlæg, hvor dagrenovationen og det organiske affald håndteres, inden det brændes eller bliver til biogas.
 • Det er endnu uvist, om salg af kompost kan fortsætte.
 • Det vil fortsat være muligt at købe grønne poser.
 • Der kommer ikke en satellitgenbrugsplads ved eksempelvis Vestre Engvej for de borgere, der får langt til RCV.
 • Den nuværende genbrugsplads på Vestre Engvej lukker, når RCV åbner i efteråret 2022.
 • Området ved Vestre Engvej skal blive til bydelen Ny Rosborg.
Annonce
Kultur For abonnenter

Sommerserie: Knud Erik Langhoff vender altid tilbage til Alsace - og nyder gerne vin derfra til sommermaden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Har mistet flere af sine bedste og mest erfarne spillere: KoldingQ starter ny sæson med ualmindeligt ungt hold

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Annonce