Annonce
Haderslev

Slut med flere års snak: Trecifret millionprojekt i Haderslev er i gang

Det var meget passende fremtiden i form af 25 børn fra Kathrine Asylets Børnegade, der sammen med borgmester H. P. Geil tog første spadestik til Jomfrustiprojektet. Foto: Inge Rogat Møller
25 børn fra Kathrine Asylets Børnehave skrev sammen med borgmester H. P. Geil (V) historie, da de tog første spadestik på Jomfrusti-projektet. Over de næste fem-seks år omdannes et stort område til en grøn park, der skal klimasikre Haderslev.

Haderslev: Flere års snak er slut. Nu er arbejdet med at omdanne Jomfrustien til et nyt blå-grønt bånd, der forbinder den historiske købstad med den nye bydel på Haderslev Havn, gået i gang. Onsdag eftermiddag tog borgmester H. P. Geil (V) sammen med 25 børn fra Kathrine Asylets Børnehave i Allégade hul på arbejdet med både spader og gravko.

Over de næste fem-seks år investerer Haderslev Kommune 176 millioner kroner i det store projekt, mens Provas skyder godt 30 millioner kroner i arbejdet, som er et kombineret byfornyelses- og klimasikrings-projekt.

Nutidens og fremtidens klimaudfordringer danner baggrund for den trecifrede millioninvestering.  Den kommende 700 meter lange kileformede park skal ikke kun kunne bruges rekreativt. Den skal også kunne lede skybrudsvand fra bymidten til havnen, så det ikke er byen, der bliver oversvømmet.

Annonce

Et lille spadestik for mig, men et stort spadestik for Haderslev by og kommune.

H. P. Geil (V)

- Et lille spadestik for mig, men et stort spadestik for Haderslev by og kommune, sagde H. P. Geil med en henvisning til astronauten Armstrongs berømte ord efter hans første skridt på Månen i 1969.

Investeringer på vej

Månelanding eller ej. Jomfrusti-projektet får afgørende betydning for Haderslev bys udvikling i de kommende mange år.

Borgmester H. P. Geil (V) har været med til at fremme Jomfrustiprojektet, og han glædede sig i sin tale over, at millioninvesteringen vil få stor betydningen for den fortsatte udvikling af Haderslev. by og kommune. Foto: Inge Rogat Møller

Allerede nu har de første investorer meldt sig på banen. På Kvickly-grunden er Coop Ejendomme klar til investere i 41 boliger, og på Gartnergrunden ved Teaterstien ønsker den lokale investorgruppe Gartnergrunden Øst med Cawo som medindehaver at opføre 58 lejeboliger.

Baggrund

I april 2014 var Haderslev Kommune vært for en konference, hvor kommunen sammen med interessenter evaluerede udviklingen af havneprojektet. Ved den anledning efterlyste museumsinspektør Lennart Madsen, at der blev skabt en sammenhæng mellem den nye bydel på Haderslev Havn og den historiske bykerne.

JydskeVestkysten satte i en række artikler emnet til debat.

I juni samme år slog borgmester H. P. Geil (V) til lyd for, at der blev lavet en masterplan for området.

Det blev indledningen til et stykke politisk benarbejde, hvor politikere og embedsmænd i Haderslev Kommune og det kommunale forsyningsselskab gik i tænkeboks for at skabe en forbindelse, hvor klimasikring også kunne indarbejdes.

Der blev holdt borgermøder, og derefter blev der udarbejdet en masterplan for Jomfrustien, der lå klar i 2017. På grund af skrantende økonomi har planen indtil nu ligget brak, men nu sættes arbejdet i gang.

- Og der kommer flere, varsler H. P. Geil, der personligt har store forventninger til Jomfrusti-projektet, der har været på vej siden 2014.

Dele af planen er allerede realiseret. Supercykelstien på nordsiden af den kommende park er etableret, og omdannelsen af Jomfrustien fra Nørregade til Teatersiden er også klaret.

- Man kan se, hvordan det har givet hele det kvarter et løft, og der er sågar kommet en isbutik i den mørkeste del af den etape, siger H. P. Geil, som ud over det glæder sig over byggeriet af Kosmorama på den tidligere maskinhandel-grund.

Annonce

Pengemangel

Jomfrusti-projektet har på grund af pengemangel ligget mere eller mindre dødt hen siden vedtagelsen af den store Masterplan for Jomfrustien i 2017. Fra alle sider skaber der derfor glæde, at projektet nu endelig bliver realiseret. Også hos politikerne, der var mødt talstærkt op. En lille smule malurt var der dog:

- Vi havde gerne set, at det var gået i gang tidligere, men hellere sent end slet ikke, sagde Svend Brandt (EL), der blev bakket op af Henrik Rønnow (S).

- Nu skal vi se frem og glæde os, sagde socialdemokraten.

Borgmester H. P. Geil (V) fik lov til at tage plads i en gravko og løfte den første sten i Jomfrusti-projektet. Senere tog han sammen med 25 børn fra Kathrine Asylets Børnehave spaden i brug. Foto: Inge Rogat Møller

I første omgang er det en stærkt nedslidt gammel vandledning på et område mellem det gamle posthus og Søslangen, som skal udskiftes. Ifølge projektleder Jens-Kristian Mikkelsen vil dette arbejde tage cirka en måned. Omkring december fortsætter arbejdet på selve Jomfrustien fra den østligste del af rundkørslen og ned mod havnen.

Det helt store projekt - og den egentlige park - sættes ifølge Jens-Kristian Mikkelsen i gang den 1. september næste år.

Arbejdet med omdannelsen af parkeringsplads-arealet fra Teaterstien og til havnen bliver den store mundfuld. Blandt andet skal der laves aftaler om køb af ejendommene, der lige nu ligger i den planlagte park. Den første grund er  opkøbt. Det drejer sig om det areal, hvor Kimbil ligger.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Haderslev For abonnenter

Dyk ned i tallene: Her er ugens regnskaber fra Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Haderslev

Halloween gudstjeneste er aflyst: Præsten har fået corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce