Annonce
Ringkøbing-Skjern

Slut med håndtryk og kram til de sørgende: Bedemænd passer meget på

Bedemand Olav Noer har lige nu begravelser, som ikke bliver offentliggjort i dødsannoncer, fordi de pårørende frygter, at der kommer for mange deltagere ved begravelsen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Begravelser med 10-20 gæster. Det har været virkeligheden den seneste tid. Men selvom der kun må komme meget få til begravelserne, oplever bedemændene stor forståelse fra de pårørende. Risikoen for smittespredning tages meget alvorligt af alle.

RINGKØBING-SKJERN: Hverdagen for de lokale bedemænd er i den grad blevet vendt om, efter at det meste af Danmark er lukket ned på grund af corona-frygten. Hvor en bedemand er den støttende og nærværende person ved et dødsfald, er det nu blevet til hjælp pr. distance. Der er enighed om og forståelse for, at bedemanden ikke længere giver hånd.

Hos Hanne Bülows Begravelsesforretning er det slut med at tage ud og besøge de pårørende til en snak om, hvordan den sidste afsked skal være. Alt foregår pr. telefon, og billeder af kister og urner findes på hjemmesiden.

- Det er jo trist, for den personlige relation til de pårørende får vi jo ved at være ude til samtaler. Nu har vi kun et navn, og vi ved ikke, hvem der er hvem, når vi kommer ud med kisten. Vi plejer at kunne give et kram, et håndtryk eller et klap på skulderen, men det kan vi ikke nu, fortæller Marianne Bulow.

Bedemand Hans Pedersen i Videbæk giver heller ikke hånd, og der er forståelse for, at man må holde afstand. Han tager gerne samtaler pr. telefon, men fornemmer han, at de pårørende er mest trygge ved et personligt møde, så tager han også afsted. Dog bliver det med afstand rundt om bordet. I rustvognene ligger der nu håndsprit, og salmebøger er erstattet af sangark, fordi der i princippet kan være smitte på en salmebog.

- Midt i alt det ulykkelige, så kan det være, at vi lærer at bruge nogle nye tiltag, konstaterer Hans Pedersen.

Dog er det ikke nemt at agere så anderledes, end man plejer.

- Det er virkelig en stejl indlæringskurve, særligt det med ikke længere at give hånd. Men hvad, hvis vi bliver syge, lyder det fra Olav Noer, der har forretning i Tarm.

Således bliver den traditionelle udsyngning nu suspenderet, og ellers er det kun de allernærmeste, der deltager. I mange tilfælde skal afdøde hentes på et plejehjem, og det foregår med så lidt kontakt til personalet som overhovedet muligt, og så hurtigt som det nu kan lade sig gøre, for netop ikke at risikere noget.

Annonce

Folk tager det pænt

Rundt om i aviserne begynder der at dukke dødsannoncer op, hvor folk grundet corona-situationen holder højtideligheden i stilhed. I mange landsbykirker må der kun være meget få gæster. Eksempelvis har Stauning Kirkes sognepræst Claus Thomas Nielsen på Facebook orienteret om, at der kun er plads til 10-15 personer.

- Men folk skal ikke være bekymrede for noget. Vi skal nok finde en løsning, lyder det fra Claus Thomas Nielsen, der opfordrer folk til at komme til allehelgens-gudstjeneste senere på året for at mindes de døde.

Olav Noer fortæller, at forretningen lige nu har begravelser, hvor andre folk ikke ved, at personen er død, fordi de pårørende ikke ønsker at annoncere det af frygt for, at der kommer for mange gæster.

Trods situationen oplever bedemændende, at de pårørende accepterer vilkårene.

- Jeg oplever rigtig stor forståelse, selvom de naturligvis er kede af, at en begravelse ikke bliver, som sådan en plejer at være. Familierne tager det rigtig flot, siger Hans Pedersen.

- Folk er meget forstående, og mange af dem, som ellers ville komme til en begravelse, vælger ikke at komme. Mange af dem er i alderen 60 plus, og det er jo dem, vi skal passe på, siger Olav Noer.

De seneste dage har Danmark haft sine første corona-dødsfald.

- Det bliver en hård omgang, hvis vi kigger ind i det, som man ser i andre lande, konstaterer Olav Noer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce