Annonce
Esbjerg

Slut med kistebegravelser på kirkegård

Flere og flere vælger at blive bisat fremfor begravet. Det giver flere muligheder, når der skal vælges sidste hvilested. rkivfoto: John Randeris

På Fovrfeld Gravlund Kirkegård vil man inden længe kunne blive begravet i skoven, og på Novrup Kirkegård vil det i fremtiden være slut med kistebegravelser. Det sker som følge af en større nytænkning af de esbjergensiske kirkegårde.

Esbjerg: Efter to gange otte ugers høring, er udviklingsplanerne for to af Esbjergs kirkegårde blevet godkendt. Det drejer sig om planerne for Novrup Kirkegård og Gravlunden.

Planerne skal være med til at fremtidssikre kirkegårdene og kommer i kølvandet af en kortlægning af esbjergensernes gravskikke. Undersøgelsen viser, at kremeringer er en tiltagende populær løsning fremfor de traditionelle kistebegravelser. Urnegravene fylder dog betydeligt mindre og er også underlagt en kortere fredningstid, og derfor vil der i fremtiden opstå behov for en ny måde at anvende og indrette kirkegårdene.

På Novrup Kirkegård, der er den yngste af de fire, vil man helt droppe kistebegravelserne. Der er dog tale om ændringer i et langsigtet perspektiv, da planerne først implementeres over de næste 30 til 40 år og med respekt for de nuværende gravsteder.

- Det forholder sig ikke sådan, at man fremadrettet skal kremeres, hvis man ønsker at blive begravet på et familiegravsted. Det vil vi gerne præcisere, siger formand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide-Lambertsen (S).

Udviklingsplanerne

Udviklingsplanerne kommer i forlængelse af den behovsanalyse for de kommunale kirkegårde, man igangsatte i november 2014. Af den fremgik det blandt andet, at der frem mod år 2073 vil opstå et stort overskud af kistegravpladser, totalt op mod cirka 12.500.Efter en offentlig høring blev udviklingsplanen for Kirkegården i Gormsgade endeligt vedtaget den 19. august 2016. Nu følger planerne for de resterende tre kommunale kirkegårde.

Godkendelse fra kirkeministeriet

På Fovrfeld Gravlund Kirkegård vil man indfri esbjergenserne ønske om at blive stedt til hvile i skoven ved at indrette to gravrum til skoveng og udlægge fire nye områder i den omkringliggende skov til nedsættelse af urner.

Begge planer har været i otte ugers offentlig høring, og især planerne for Gravlunden, har fået esbjergenserne til tasterne. Ni ud af femten høringssvar er positive overfor planerne, mens de sidste udtrykker bekymringer for blandt andet familiegravstederne. På Gravlunden gælder dog det samme som på Novrup; omlægningen af kirkegården sker først, når hovedparten af de traditionelle gravsteder er opsagt, og gravstederne vil fortsat kunne forlænges, hvis der er ønske herom.

Teknik & Byggeudvalget har i forbindelse med behandlingen af høringssvarene besluttet at godkende begge planer og begynde at udarbejde bestemmelser og vedtægter for skovbegravelsespladserne, der skal godkendes af kirkeministeriet, inden man kan tage områderne i brug.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Vejen For abonnenter

Line har hænderne skruet rigtigt på: Står selv for at renovere træskomandens gamle hus

Ribe Esbjerg HH

Vigtig underskrift: Anfører forlænger sin kontrakt med Ribe-Esbjerg

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce