Annonce
Sydjylland

Slut med klik-lokkemad: Facebook ændrer dit nyhedsfeed


Annonce

De fleste af os har prøvet det masser af gange. Man klikker på en historie på Facebook, fordi overskriften lyder lovende, men når man læser artiklen, bliver man slemt skuffet.

Hvis ikke I ved, hvad jeg taler om, kommer her to tilfældige eksempler:

  • "Datter blev udsat for grov mobning - men så gjorde faderen det her"
  • "Han var knust, da hans hund blev stjålet - men så skete der et mirakel"

Fænomenet hedder på engelsk "clickbait" og kan på dansk oversættes til "klik-lokkemad". Fælles for historierne er, at deres overskrifter skjuler en del af artiklens indhold med det formål at få dig til at klikke, og i mange tilfælde lever overskrifterne ikke op til forventningerne. Som da Ekstra Bladet bragte artiklen "Se hvem Bendtner kysser nu", hvor det viste sig, at artiklen hverken handlede om kæresten Julie Zangenberg eller en ny elskerinde. Artiklen handlede om, at Nicklas Bendtner kyssede en fodbold. Ja, en fodbold!

Men nu skal det være slut. I hvert fald vil du ifølge Facebook fremover støde på færre "lokkemads-artikler" i dit newsfeed. Det sociale medie har nemlig i februar skruet på knapperne, som bestemmer, hvilket indhold du bliver præsenteret for. Ideen er, at du i højere grad skal se de historier, som virkelig betyder noget for dig og ikke blot artikler med overdrevet sensationelle overskrifter.

Det er en

kortsigtet strategi,

som kan

sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen.

Det er nemlig et problem, hvis medierne bliver fristet til at satse på vilde overskrifter, som der ikke er dækning for. For det første mister medierne deres troværdighed, hvis ikke de holder, hvad de lover, og for det andet er det en kortsigtet strategi, som kan sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen. I begyndelsen klikker læserne på artiklerne, men det skulle undre mig meget, hvis ikke folk på et tidspunkt bliver trætte af det.

Clikbait-bølgen har ført til et sjovt fænomen på Twitter, som hedder "SavedYouAClick" (sparede dig for et klik red .), hvor Twitter-brugere afslører, hvad der i virkeligheden gemmer sig bag lokkende overskifter. Det er ofte ret komisk, som da TV 2 Nyhederne for eksempel skrev artiklen "Obamas hemmelighed: Derfor kan han holde tale uden manuskript". Hertil udstillede en Twitter-bruger artiklens skuffende indhold ved at skrive: "Han bruger en telepromter".

Om Facebooks nye algoritme virker i praksis, ved jeg endnu ikke, men jeg synes, det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, hvis de sociale medier satser mere på substans og indhold end ligegyldigt skrammel. En gennemsnitlig Facebook-bruger kan potentielt set få smidt 1500 opslag i hovedet pr. dag, så en effektiv sorteringsmaskine er i høj grad påkrævet.

Anders Hjelmer Paulsen er social media-journalist på JydskeVestkysten. Her tager han fat på aktuelle emner og kigger tilbage på ugen på de sociale medier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce