Annonce
Sydjylland

Slut med klik-lokkemad: Facebook ændrer dit nyhedsfeed


De fleste af os har prøvet det masser af gange. Man klikker på en historie på Facebook, fordi overskriften lyder lovende, men når man læser artiklen, bliver man slemt skuffet.

Hvis ikke I ved, hvad jeg taler om, kommer her to tilfældige eksempler:

  • "Datter blev udsat for grov mobning - men så gjorde faderen det her"
  • "Han var knust, da hans hund blev stjålet - men så skete der et mirakel"

Fænomenet hedder på engelsk "clickbait" og kan på dansk oversættes til "klik-lokkemad". Fælles for historierne er, at deres overskrifter skjuler en del af artiklens indhold med det formål at få dig til at klikke, og i mange tilfælde lever overskrifterne ikke op til forventningerne. Som da Ekstra Bladet bragte artiklen "Se hvem Bendtner kysser nu", hvor det viste sig, at artiklen hverken handlede om kæresten Julie Zangenberg eller en ny elskerinde. Artiklen handlede om, at Nicklas Bendtner kyssede en fodbold. Ja, en fodbold!

Men nu skal det være slut. I hvert fald vil du ifølge Facebook fremover støde på færre "lokkemads-artikler" i dit newsfeed. Det sociale medie har nemlig i februar skruet på knapperne, som bestemmer, hvilket indhold du bliver præsenteret for. Ideen er, at du i højere grad skal se de historier, som virkelig betyder noget for dig og ikke blot artikler med overdrevet sensationelle overskrifter.

Annonce

Det er en

kortsigtet strategi,

som kan

sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen.

Det er nemlig et problem, hvis medierne bliver fristet til at satse på vilde overskrifter, som der ikke er dækning for. For det første mister medierne deres troværdighed, hvis ikke de holder, hvad de lover, og for det andet er det en kortsigtet strategi, som kan sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen. I begyndelsen klikker læserne på artiklerne, men det skulle undre mig meget, hvis ikke folk på et tidspunkt bliver trætte af det.

Clikbait-bølgen har ført til et sjovt fænomen på Twitter, som hedder "SavedYouAClick" (sparede dig for et klik red .), hvor Twitter-brugere afslører, hvad der i virkeligheden gemmer sig bag lokkende overskifter. Det er ofte ret komisk, som da TV 2 Nyhederne for eksempel skrev artiklen "Obamas hemmelighed: Derfor kan han holde tale uden manuskript". Hertil udstillede en Twitter-bruger artiklens skuffende indhold ved at skrive: "Han bruger en telepromter".

Om Facebooks nye algoritme virker i praksis, ved jeg endnu ikke, men jeg synes, det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, hvis de sociale medier satser mere på substans og indhold end ligegyldigt skrammel. En gennemsnitlig Facebook-bruger kan potentielt set få smidt 1500 opslag i hovedet pr. dag, så en effektiv sorteringsmaskine er i høj grad påkrævet.

Anders Hjelmer Paulsen er social media-journalist på JydskeVestkysten. Her tager han fat på aktuelle emner og kigger tilbage på ugen på de sociale medier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce