Annonce
Esbjerg

Slut med Wadden Tide, koncerter og anden kultur: Kulturregion Vadehavet stopper

Kate Skjerning fra Oksbøl var den eneste lokale kunstner til den seneste Wadden Tide, der var en udstilling støttet af Kulturregion Vadehavet. Her er hun ved at lave en kæmpe farvecirkel af brugte fiskenet. Arkivfoto: André Thorup
En lang række kulturtiltag i kommunerne ved Vadehavet ser nu ud til at måtte stoppe. Kulturregion Vadehavet stopper, efter Esbjerg Kommune har meldt sig ud.
Annonce

Varde/Esbjerg/Fanø/Tønder: Når året slutter, så er det også slut med Kulturregion Vadehavet. Kulturregionen har fået penge fra både de fire vadehavskommuner og fra staten og har uddelt pengene til udstillinger som Wadden Tide, koncerter som "Kunsten at glædes i kor" og til en række andre kulturtilbud.

Men Esbjerg Kommune vil spare sin andel af pengene til kulturregionen og har trukket sig ud. Derefter trak Fanø Kommune sig, og så gav det ikke mening for Varde og Tønder kommuner at fortsætte.

Økonomi

  • Kulturregion Vadehavet har en aftale med kulturministeriet om at støtte kultur året ud.
  • I 2019 støtter kulturministeriet med knap en million kroner, mens kommunerne tilsammen har brugt 1,4 millioner kroner på at støtte projekter. Esbjerg Kommune har som den største kommune betalt mest.
  • Tidligere har kulturministeriets andel været lidt mindre, mens kommunerne til gengæld brugte lidt mere. I de dyreste år har kommunerne brugt tilsammen lidt over to millioner kroner på kulturregionens projekter.
  • Derudover har der været nogle administrationsudgifter for kommunerne.
Annonce

Et rigtig svært budget

Både i Varde og Fanø kommuner forlyder det, at kommunerne gerne ville have fortsat. Derfor er det reelt Esbjerg Kommune, der i sine budgetforhandlinger gav dødsstødet til kulturregionen.

- Det skyldes jo, at vi har været igennem et rigtigt svært budget i år, hvor vi har været inde og skullet gennemføre meget store besparelser, siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).

- Det er jeg også ærgerlig over, at det var nødvendigt, men vi er virkelig inde og skære helt ned til benet, og vi skærer ned på alle områder.

Det er på grund af Esbjergs exit, at Fanø Kommune derefter trak sig fra samarbejdet.

- Når Esbjerg Kommune ikke er med, og vi ligger på vestsiden af Esbjerg, og Varde ligger nord, og Tønder ligger syd, så vil det ikke hænge sammen for os i Fanø Kommune, siger Niels Heinel (miljølisten), formand for børne- og kulturudvalget på Fanø.

Annonce

Leder efter ny samarbejdspartner

Varde Kommune vil gerne fortsat have et kultursamarbejde med andre kommuner. Dels skyldes det ifølge kulturudvalgsformand Mads Sørensen (V), at det giver værdi i sig selv at samarbejde, og dels fordi det kun er muligt at få statsligt tilskud, hvis en kommune er med i et samarbejde.

Derfor vil Varde Kommune nu se, om det kan være muligt at komme ind i et nyt samarbejde.

- Vi har blandt andet bedt forvaltningen se på, om vi kunne indlede et samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune, som vi også har indledt et turismesamarbejde med, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Flertal bakker op om isolationskrav ved indrejse: Organisation spår konsekvenser for virksomheder

Kolding

Helt nyt kviktest-center åbner på mandag morgen: De ansatte er ved at blive uddannet til at pode

Annonce