Annonce
Billund

Små gymnasier i fare: Regionspolitiker vil have minister til at lægge låg på store gymnasier

En begrænsning i antallet af elever på Vejle og Rosborg gymnasium kan være med til at sikre elever nok til Grindsted Gymnasium & HF. Arkivfoto: Christer Holte
Regionsrådsmedlem Kristian Nørgaard (V) håber på, at man igen i 2020 får lov at begrænse antallet af elever på de store gymnasier i Vejle.

Grindsted: Igen i år opfordrer politikere i regionsrådet undervisningsministeren til, at der sættes en begrænsning på antallet af elever på de store gymnasier i Vejle i 2020. Foreløbig er det udvalget for uddannelse og arbejdskraft, der har set på sagen og nu opfordrer til, at de store gymnasier i Vejle kun skal have et vist antal elever.

Kristian Nørgaard (V) fra Grindsted er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt med et politisk indgreb for at sikre elever nok til for eksempel Grindsted Gymnasium & HF.

- Hele ideen med det her er, at vi skal have Billundelever til at tage til Grindsted i stedet for til Vejle. Eller bliver hele grundlaget for Grindsted Gymnasium på sigt undermineret, siger han.

Udvalget indstiller derfor til regionsrådet, at man igen i år skal bede om undervisningsministerens tilladelse til at begrænse antallet af elever på de to store Vejlegymnasier, Rosborg og Rødkilde.

Annonce

Sagen kort

Bestyrelsen for Grindsted Gymnasium & HF bad sidste efterår politikerne i regionsrådet om hjælp: Få undervisningsministeren til at begrænse elevoptaget på de store gymnasier i Vejle.

En rapport om de unges geografiske søgemønstre viste nemlig, at Grindsted Gymnasium kunne få elever til en klasse mere, hvis flere unge valgte det nærmeste gymnasium i stedet for et i Vejle.

Fra Rosborg Gymnasium lød der modsat en opfodring til at lade de unge have et frit valg. Regionsrådet valget at lytte til Grindsted, og det samme gjorde undervisningsministeren. Elevoptaget på de store Vejlegymnasier blev begrænset for et år.

Det politiske signal er det samme i år, og resten er nu op til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hvad med de blå

Når undervisningsministeren skal se på elevfordelingen til gymnasierne, håber Kristian Nørgaard, at hun også vil se på, hvordan elever til erhvervsgymnasierne fordeler sig.

- Erhvervsgymnasiet er lige så vigtigt som det almene gymnasium. Men sidder der en elev i Billund, som vil have sin blå hue i Vejle, så kan vi ikke stille noget op. De kan bare tage til Vejle, og det mener vi også, at ministeren skal se på, siger Kristian Nørgaard.

Skoledistrikter

Står det til Kristian Nørgaard skal fordelingen af elever til ungdomsuddannelserne dog ændres endnu mere. Det skal være skoledistrikter på samme måde, som man kender det med folkeskolen.

- Så hvis man bor i Billund Kommune, så hører man til Grindsted Gymnasium. Vil man så gerne læse for eksempel kinesisk, kan man søge dispensation til at komme ind på et andet gymnasium end det, der er "skoledistriktet", siger han.

Regionsrådet ser på sagen i begyndelsen af det nye år. Herefter er det op til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce