Annonce
Haderslev

Små irriterende tordenfluer udløser falske brandalarmer

Gnavpander eller tordenfluer kender mange som små irriterende kræ, der klistrer til huden og er svære at slippe af med. De er også kendt for at udløse brandalarmer. Tegning: Gert Ejton
Millioner af små gnavpander, frynsevinger eller hvad de nu kaldes, sværmer lige nu og klistrer sig til både mennesker og røgalarmer.
Annonce

SØNDERJYLLAND: Hvis man undrer sig over, at Brand & Redning Sønderjylland har mange udrykninger for tiden, og ikke så mange brande, så har man ikke hørt helt galt.


Det er ikke fordi, de kan lide torden eller lynild. Men fordi de tørrer meget let ud. Så er det en fordel, at de synkroniserer deres flyvemønster, så de kan møde hinanden oppe i luften og parre sig

Insektforsker Thomas Pape


Svarene er gnavpander, nittinger, frynsevinger eller det mest populære navn; tordenfluer. De en til to millimeter store insekter sværmer lige nu, og det er nok til at udløse røgdetektorer rundt omkring. Torsdag ved 14-tiden skete det igen på plejecentret Bregnbjerglunden i Vojens.

– Det var formodentlig tordenfluer. Den optiske detektor kan ikke skelne mellem støv, røg og tordenfluer. De fejlalarmer har vi nogle stykker af lige nu. Det er sæson for tordenfluer, konstaterer indsatsleder Jesper Damm.

Tordenfluer er ganske små; en til to millimeter store og meget flade, så de kan komme ind stort set alle steder. Foto: Daiju Azuma/Wikipedia

Tordenfluer kaldes insekterne, fordi de ofte går på vingerne på varme dage, hvor der kan være torden på vej. Men det er slet ikke en flue, men en art af små insekter som hedder trips eller thrips, og vi tager den lige på latin også; thysanoptera.

Dem er der over 100 arter af i Danmark. De lever af plantesaft. Da de nemt tørrer ud, sværmer de kun, når luftfugtigheden er høj.

– Det giver lidt ekstra kørsel, som vi gerne ville være foruden.

Insekterne er meget flade, så de kan trænge ind mange steder. For eksempel i billedrammer, hvor man kan finde irriterende mange i hjørnerne. Og altså også i røgdetektorer.

Annonce

Lever længere, når det er fugtigt

Insektforsker ved Københavns Universitet Thomas Pape bekræfter fænomenet:

– Det er lige netop nu i denne tunge, varme, fugtige luft, hvor der også er torden og elektricitet i luften, så man næsten kan mærke, at det sitrer. Det er ikke fordi, de kan lide torden eller lynild. Men fordi de tørrer meget let ud. Så er det en fordel, at de synkroniserer deres flyvemønster, så de kan møde hinanden oppe i luften og parre sig. På varme fugtige dage lever de simpelthen længere.

Han kender også til fænomenet, med at små dyr udløser røgdetektorer, fra fritfluer. Det er en flueart, som kun bliver to til to en halv milimeter lang. Det oplevede han, da han for mange år siden arbejdede i Stockholm. Det var især røgdetektorer i  børnehaver, der blev udløst.

– Der var også problemer med relæstationerne, som mobiltelefonselskabet Ericsson havde sat op i landskabet. Fluerne søgte af en eller anden grund mod elektriske installationer.

Gnavpander eller tordenfluer kender mange som små irriterende kræ, der klistrer til huden og er svære at slippe af med. Der er også kendt for at udløse brandalarmer. Tegning: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder For abonnenter

Efter konfirmationsaflysning for anden gang: - Man bliver simpelthen bare så træt

Tønder

Konfirmationer aflyst for anden gang: - Det er så synd for dem, som det næsten kan være

Annonce