Annonce
Kolding

Små jobcentre i ghettoer står til at lukke: Det er noget af en mavepuster

De tre boligorganisationer i ghetto-områder Skovparken/Skovvejen og Munkebo frygter, at der bliver sværere at komme af ghettolisten, hvis kommunen vælger at lukke de fremskudt jobcentre i områderne, der skal hjælpe med nedbringe antallet af beboere på overførselsindkomst. Arkivfoto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Det er en tilbageslag i forhold til ambitionen om at komme af ghettolisten, at kommunen vil lukke de to fremskudte jobcentre i boligområder, lyder det fra boligorganisationerne i områderne. Men effekten har været for ringe, lyder det fra udvalgsformanden.
Annonce

Kolding: Kampen for at komme af ghettoliste bliver endnu sværere, hvis man fastholder beslutningen om at lukke de to filialer i ghetto-områderne Skovparken og Munkebo.

Sådan lyder kritikken fra Karl-Jørn Petersen, der er formand for AAB Kolding. Sammen med formændene for Alfabo og Boligselskabet Kolding kritiserer han i et læserbrev, at der er lagt op til at lukke de fremskudte jobcentre i boligområderne, når budgettet vedtages torsdag af byrådet. Arbejdsmarkedsudvalget har fundet en besparelse på knap en million kroner ved at lukke filialerne.

- Det er noget af en mavepuster, når det nu har været en del af den indsats, der skulle få os væk fra ghettolisten. Det er overraskende, og derfor rører vi på os, siger Karl-Jørn Petersen.

Når de to områder lander på ghettolisten skyldes det blandt andet, at mere end 40 procent af beboerne er på offentligforsørgelse. Andelen af beboere på overførselsindkomst er i Munkebo 42,9 procent og i Skovparken/Skovvejen 41,5 procent ifølge den seneste ghettoliste fra november 2018.

Annonce

Tilbageslag

Formanden for AAB Kolding har ikke gravet i de konkrete tal for, hvordan de fremskudte jobcentre har påvirket andelen af beboere på overførselsindkomst, men han er overbevist om, at jobcentrene virker på længere sigt og henviser til, at kommunen så sent som i foråret åbnede filialen i Munkebo. Filialen i Skovparken blev også flyttet i nye rammer i slutningen af 2018.

- Det her handler om at komme tæt på beboerne. Det er nemt at sige, at de her borgere bare skal tage ind på jobcentret på Dieselvej. Det handler nogle gange om, at beboerne kan falde ind og få en snak om, hvordan tingene fungere i samfundet. Det føles som om, at politikerne nu bare accepterer, at vi er på ghettolisten, siger Karl-Jørn Petersen.

Men ifølge formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Poul Erik Jensen (S), så har effekten af de fremskudte jobcentre ikke levet op til forventningerne.

- Vi havde et mål om, at mindst 40 beboere skulle væk fra overførselsindkomst i 2019. De tal når vi ikke. Men jeg har ikke det konkrete tal. Men vi når ikke tallet. Langt fra. Men effekten af de her filialer har været for dårlig. Selvfølgelig har det haft en effekt. Men den er for ringe, siger Poul Erik Jensen, der dog godt kan forstå, at boligorganisationerne er utilfredse med, at der er udsigt til, at de fremskudte jobcentre lukker.

Annonce

Nødt til at handle

Beskæftigelsesforvaltningen oplyser, at arbejdsmarkedudvalget i august 2018 i forbindelse med budgettet for 2019 vedtog en besparelse på forsørgelsesudgifterne på 5.195.000 kroner. Besparelsen skulle indfris ved at 48 fuldtidspersoner i Skovparken og Munkebo kommer i beskæftigelse, således områderne kan komme under ghettokriteriet. I de første ni måneder af 2019 er der i de to boligområder 15 færre fuldtidspersoner på forsørgelsesydelse.

- Du kan så spørge, hvorfor vi netop har åbnet i Munkebo, når vi nu lukker begge steder. Dengang var den økonomiske situation lidt anderledes, og vi havde en formodning om, at det på længere sigt kunne få en effekt. Men når økonomien er presset, så må vi handle. Men jeg kan godt forstå, at boligorganisationer er sure, siger Poul Erik Jensen.

I september 2019 er der i begge områder gennemsnitligt 539 personer, der modtog en offentlig ydelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Varde

Jobpatruljen fandt få problemer

Esbjerg

Hverdagen

Annonce