Annonce
Billund

Små kirker oplever ikke messefald, men kan alligevel ende som lejlighedskirker

Med et indbyggertal på 228 og 187 medlemmer af Folkekirken i Urup Sogn forudser provst Anna Marie Erbs, at Urup kirke har en fremtid som lejlighedskirke. Arkivfoto: Martin Ravn
Provst Anna Marie Erbs forudser, at de små kirker i Nollund og Urup kan ende med kun at være åbne ved særlige lejligheder.
Annonce

Nollund/Urup: Lige nu oplever hverken Nollund eller Urup kirker messefald, altså at gudstjenester bliver aflyst, fordi der ingen kommer.

- Der er nogle få gudstjenester med fire deltagere eller derunder, men der er næsten altid nogle fremmødte, og der bliver holdt gudstjeneste. Messefald er betegnelsen for en situation, hvor ingen møder op, eller den ene eller de to, der kommer, ikke ønsker, at der skal gennemføres en gudstjeneste. Den situation har mig bekendt ikke fundet sted i Nollund-Urup kirker, lyder det fra provst Anna Marie Erbs.


Begge kirker er bygget på et tidspunkt, da der var masser af mennesker på landet, og heden blev opdyrket. I dag bor her næsten ingen.

Provst Anna Marie Erbs


Hendes erfaring er, at kirkegængerne i de små kirker ofte er folk fra Grindsted, der engang boede i Nollund eller Urup. Meget få nytilflyttede kommer i kirkerne.

Annonce

Få indbyggere

- Begge kirker er bygget på et tidspunkt, da der var masser af mennesker på landet, og heden blev opdyrket. I dag bor her næsten ingen. Mange af dem, der arbejder i landbruget, er fra andre lande og kommer ikke i de lokale kirker, siger hun.

Anna Marie Erbs forudser derfor, at kirkerne i fremtiden, måske om ti år, vil blive såkaldte lejlighedskirker. Det er kirker, der åbnes til bryllupper, begravelse og de største helligdage.

Annonce

Et menighedsråd-tre kirker

- Jeg ser for mig, at vi har ét menighedsråd og tre kirker (Grindsted, Nollund og Urup, red.), og så ser vi på, hvordan de forskellige kirkerum bedst kan bruges. Nollund Kirke er for eksempel oplagt til foredrag og koncerter, for her er en fin akustik, og med løse stole kan man ændre på rummet, siger hun.

Provst Anna Marie Erbs forudser, at de små kirker bliver til lejlighedskirker. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce