Annonce
Tønder

Små kokke kokkererede i køkkenet

Der kokkeres i køkkenet, og hvis man er i tvivl, er det godt, man lige kan tjekke opskriftsbogen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der er masser af gang i køkkenet på Jejsing Friskole i denne uge. Her holder 4H Tønder madskole for børn mellem otte og 12 år.
Annonce

Jejsing: Der er gang i kokkerierne i køkkenet på Jejsing Friskole, da avisen kigger forbi torsdag formiddag.

Lækre, sunde morgenboller er i ovnen, og grønsagssuppen simrer på komfuret. Køkkenet er fyldt med ti glade børn i kokkehuer i passende størrelser, der alle har travlt med at gøre klar til kulminationen på en hel uge på madskole.

Torsdag aften skal de nemlig stå for maden, når forældrene kigger forbi madskolen for - med egne smagsløg - at opleve, hvad ungerne har brugt ugen til.

- Det har været rigtig sjovt at være med, lyder det fra ni-årige Cathrine Iwang Friis. Hun og veninden Line er med på madskole for første gang, og de har lært rigtig meget, synes de.

- Jeg kan godt lide at lave mad, og jeg laver også nogen gange mad derhjemme, fortæller Cathrine videre.

Der kunne jeg slet ikke holde mig tilbage. Der blev jeg nødt til at lave pandekager.

Daniel Petersen Liengaard, deltager på madskole

Annonce

Vigtig viden

Et andet sted er 10-årige Daniel Petersen Liengaard og 11-årige Elias Mincke i gang med at studere nogle af de mange lækre råvarer, der står klar på bordet, til når aftenens festmiddag skal kreeres.

- Vi har lært om nøglehulsmærket, om madspild, og om hvilken slags mad, der er sundt at spise, og hvad der er dårligt at spise, forklarer de.

De synes også begge, det har været rigtig sjovt at være med på madskolen. Især Daniel er ret vild med at lave mad.

- For eksempel her til morgen. Der kunne jeg slet ikke holde mig tilbage. Der blev jeg nødt til at lave pandekager, lyder det fra Daniel Petersen Liengaard.

Han er også glad for, at madskolen byder på andet end bare at lave mad.

- Vi har været ude og hilse på kalve, og så var vi forbi en bi-avler. Ham kendte jeg faktisk, fordi jeg har været på biavler-kursus hos ham, lyder det.

Annonce

Fire madskoler

I alt har der denne sommer været arrangeret fire madskoler i Tønder Kommune.

I sidste uge blev der lavet mad i Skærbæk, Tønder og Jejsing, og i denne uge var det så igen i skolekøkkenet på Jejsing Friskole, der blev lavet mad til den store kokkehue.

- Vi har haft rigtig god søgning til madskolerne - også denne gang, forklarer Melanie Bonde, der er tovholder for 4H Tønders madskoler.

- Problemet er tit at finde frivillige, der vil bruge en hel uge af sommerferien på at lave mad sammen med glade børn. Men heldigvis er det lykkedes fint denne gang, selvom vi mangler lidt madskoler i den nordlige del af kommunen. Der kunne vi godt bruge nogle frivillige, forklarer Melanie Bonde.

Der har været i alt 35 børn på de fire madskoler, og kun den seneste i Jejsing i denne uge har ikke været fuldt booket.

- Folk er glade for madskolerne, konstaterer Melanie Bonde.

Børnene har blandt andet lært om ægs forskelllige egenskaber, når de bruges i mad. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce