x
Annonce
Vejen

Små kunstværker skal blive til ét stort værk

Antonia Lepoutre Ravn fra Over Jels, til højre, havde inden workshoppen i Rødding været i gang med sit broderi et stykke tid. Her viser hun det til Iben Høj, der er kunstner og tekstildesigner - og tovholder på projekt "Grænseløse Sting." Foto: André Thorup
30 kvinder deltog i workshoppen "Grænseløse Sting," som blev holdt på Rødding Højskole. "Grænseløse Sting" er et broderiprojekt, som kunstmuseet Trapholt har sat i søen. Resultatet af projektet kan ses fra den 16. maj på Trapholt.

Rødding: "Hvad forstås ved grænser, og hvilke grænser oplever vi i vores liv i dag."

Det var blandt andet noget af det, som deltagerne i en broderiworkshop på Rødding Højskole skulle tage stilling til, inden de kastede sig ud i at brodere tegn og mønstre på de stofstykker, som de havde fået udleveret.

Workshoppen var arrangeret af kunstmuseet Trapholt, og workshoppen i Rødding var bare én ud af ti, der bliver holdt rundt omkring i landet i forbindelse med et kunstprojekt, der har fået titlen "Grænseløse Sting."

Tovholder på projektet, der er sat i søen i anledning af 100-året for Genforeningen - er Iben Høj, der er kunstner og uddannet tekstildesigner.

Hun glæder sig over, at der har været så stor interesse i både at deltage i de forskellige workshops, men også at mange har deltaget i de fælles broderiaftener, der har været på Trapholt.

- Jeg synes, det er super spændende. Men jeg overskrider jo også nogle grænser, fordi jeg skal afgive kontrollen. Jeg ved ikke, hvad der kommer tilbage eller hvor meget, sagde Iben Høj, der skal stå for at samle alle broderierne til ét stort samlet kunstværk. Og hvis alt går vel, og alle, der har fået udleveret materiale og garn afleverer, så kommer det færdige kunstværk til at bestå af 800 individuelle kunstværker.

Annonce
Snakken omkring broderierne kom hurtigt i gang, efter at deltagerne havde fået et oplæg om projektet af Iben Høj. Foto: André Thorup

Egne fortolkninger

Workshoppen på Rødding Højskole skulle - ligesom de øvrige workshops - være med til at sætte deltagerne i gang med deres broderi, som de så kunne arbejde videre på derhjemme. De har frist frem til den 29. marts, hvor de senest skal aflevere deres små værker med egne fortolkninger af grænser.

Og der er næsten frie muligheder for fortolkninger. Det eneste, som deltagerne er bundet op på, er de garnfarver, der skal bruges. Oplægget lød på, at de skulle vælge minimum tre forskellige farver. Farverne i broderierne tager udgangspunkt i ældre, falmede og hengemte Dannebrogsflag med et væld af røde og lyse nuancer.

- Jeg har sagt, at de skal bruge minimum tre forskellige farver, men der er ikke noget loft over, hvor mange de vil bruge, fortalte Iben Høj, der heller ikke ønsker at lægge deltagerne fast på, hvilke sting de vælger at bruge.

- I vejledningen har vi vist eksempler på forskellige sting, men jeg ønsker ikke at begrænse dem. Der er skal være en fri udtryksgrad.

Fred og frihed

En af de deltagere, der var med på workshoppen på Rødding Højskole, var Antonia Lepoutre Ravn, der bor i Over Jels.

Hun havde allerede været i gang med at brodere på sit værk inden workshoppen.

- Jeg læste et sted om projektet, og tænkte, at det skulle jeg være med til, fortalte Antonia Lepoutre Ravn, der havde fået udleveret et broderi-kit, så hun kunne komme i gang.

- Da jeg kom hjem med det, tænkte jeg første på, hvad er det første, jeg tænker på, når man siger grænser. Og så kom jeg til at tænke på de mange flygtninge, der kom til landet i 2015, fortalte Antonia Lepoutre Ravn, der på sit stykke stof blandt andet havde broderet en fredsdue og det velkendte fredstegn.

- Jeg tror, at jeg vil kalde det "fred og frihed," lød det fra Antonia Lepoutre Ravn, der kort forinden havde vist sit broderi til Iben Høj - og høstede megen ros.

- Mor er glad, kom det med et stort smil fra Iben Høj.

Også elever fra højskolen havde meldt sig til at være en del af workshoppen. Foto: André Thorup

Fantastisk

Antonia Lepoutre Ravn er meget begejstret for det store kunstprojekt.

- Det er fantastisk. Det er et fællesskab, man skaber, og hele landet er involveret. Det er et kreativt initiativ. Du får snakket med folk, som du måske normalt ikke vil snakke med. Hele ideen med "Grænseløse Sting" er fantastisk, sagde Antonia Lepoutre Ravn.

Både hun og alle de andre får naturligvis også mulighed for at se, hvordan deres eget værk tager sig ud sammen med alle de andres i det store kunstværk, når det bliver vist frem til ferniseringen den 16. maj på Trapholt.

Derefter vil det være muligt at se værket helt frem til ultimo oktober 2020.

Antonia Lepoutre Ravns broderi, der både indeholder en fredsdue og fredstegnet. Hun regner med, at hun vil kalde det "fred og frihed." Foto: André Thorup
Deltagerne må selv bestemme, hvad de broderer og med hvilke sting. De skal dog minimum bruge tre farver til deres broderi. Foto: André Thorup
Lene Poulsen fra Lintrup havde meldt sig til workshoppen. Hun synes, at det er et spændende projekt. Foto: André Thorup
Der blev hygget ved bordene i Solgårdens lokaler på Rødding Højskole. Foto: André Thorup
Iben Høj, til venstre, var meget tilfreds med det broderi, som Antonia Lepoutre Ravn havde kreeret. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce