Annonce
Tønder

Små og store hentede tidevandet ind

Der var både store og små med til at hente tidevandet ind ved Vadehavet omkring Ballum lørdag eftermiddag. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Der blev sunget med på Jens Rosendals sange, da tidevandet blev hentet ind ved Vadehavet ved Ballum. Der var kommet folk langvejs fra for at opleve traditionen.

Ballum: - Det er rart at være her, hvor det blæser. Men det er godt, at håret sidder fast i den anden ende, sagde biskop Karsten Nissen fra Aabenraa, da han indtog talerstolen, der var placeret ved diget ud til Vadehavet syd for Ballum.

Og det havde han ret i. For blæste, det gjorde det, da tidevandet skulle hentes ind ved Bunti Strand ved Ballum lørdag eftermiddag. Der var mødt talrigt om, da der blev sunget med på den folkekære digter Jens Rosendals salmer "Æ Springstag" og "Memento". Begge to blev første gang sunget sidste år. Men det var til melodien af, "Du kom med alt det, der var dig", der blev sunget rigtig til. En salme, Jens Rosendal skrev til sit livs kærlighed i 1981.

Nogle af dem, der sad blandt tilskuerne, var veninderne Lone Nielsen, Eline Smedegaard Petersen og Dora Pedersen fra Esbjerg.

- Det er en fantastisk natur, der er hernede og musikken er dejlig. Det er derfor, vi har taget turen herned, smilede Lone Nielsen, inden Dora Pedersen tilføjede:

- Historien hernede er også utrolig. Vi har lige besøgt Ballum Kirkegård, hvor der er rejst en mindeplade for de faldende soldater under 1. verdenskrig. Det er meget spændende.

Annonce

- Jeg er ikke bange for at sidde fast.

Daimi Porsmose, seks år

Smask

Efter salmerne skulle tilhørerne så til det, de var kommet for: Hente tidevandet ind.

Det foregik selvfølgelig ude på vaden, men det var ikke uden problemer. For det var mudret. Og man skulle ikke stå for længe, før man sank i til anklerne. Det var der også enkelt, der fik lov til at føle og dermed fik våde - eller mudret - tæer.

- Jeg er ikke bange for at sidde fast, sagde seks-årige Daimi Porsmose, mens hun ihærdigt prøvede at hive de leopard-prikkede gummistøvler op af den klistrede masse.

Hun havde sammen med sin mor og søster taget turen fra Fyn for at opleve, hvad det vil sige at hente tidevandet ind.

- Det er en mulighed for at prøve noget, som man ikke lige har gjort før, sagde mor Astrid Porsmose, og tilføjede:

- Og så sang jeg med på Jens Rosendals salmer på efterskolen for 25 år siden. Så det er noget helt specielt. Jeg kender jo mange af dem.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce