Annonce
Esbjerg

Små slag – stop lige en halv!

Annonce

I JydskeVestkysten 19. juni 2020 skriver Britt Bager (V) et debatindlæg med henvisning til den nyligt indgåede trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om ekstraordinær hjælp til elever, lærlinge og virksomheder.

Bager skriver her, at ”…virksomhederne ikke skal være malkeko for statskassen”. Med det argument, at ”der allerede i forvejen er opkrævet 4,6 milliarder kroner for meget i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Det er virksomhedernes penge, og de har ligget ubrugte hen som en stor pengetank.

Det får mig uvægerligt til at tænke: Små slag - stop lige en halv!

Jeg kunne jo på samme måde hævde, at det vel i ligeså høj grad er lærlingenes penge, som har ligget og samlet støv, fordi virksomhederne ikke har levet op til deres uddannelsesforpligtelse om at oprette 8.000-10.000 flere praktikpladser frem mod 2025. En målsætning, som de oven i købet selv har været med til at aftale.

Nanna Højlund, næstformand, FH

Eller sagt på en anden måde, hvis virksomhederne i tilstrækkelig grad havde levet op til deres uddannelsesforpligtelse, så ville der ikke blive opsparet penge i AUB-ordningen.

Alt i alt, er det altså hverken er virksomhedernes eller lærlingenes penge, men parternes penge, som vi i fællesskab har aftalt formålet med og anvendelsen af.


Alt i alt, er det altså hverken er virksomhedernes eller lærlingenes penge, men parternes penge, som vi i fællesskab har aftalt formålet med og anvendelsen af.

Nanna Højlund


Derfor er jeg helt enig med Britt Bager i, at det er super godt, at FH, DA og regeringen netop har indgået en trepartsaftale om de opsparede midler i AUB, der sikrer mange lærlinge og elever en praktikplads på trods af coronakrisen.

Aftalen er både en hjælp til de lærlinge og elever, der ellers risikerede at miste deres læreplads, og samtidig er den en stærk motivation til virksomhederne til at ansætte nye lærlinge og elever. Og den indeholder et hidtil uset stort økonomisk incitament for virksomhederne til at oprette praktikpladser til elever og lærlinge.

Det er også på høje tid. For til sommer skal ca. 14.500 erhvervsskoleelever ud at finde en praktikplads, imens mange virksomheder lider økonomisk under følgerne af coronakrisen. Det bliver det en markant sværere opgave for de unge mennesker.

Heldigvis er der bred enighed om, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte, fordi der heller ikke før coronakrisen blev uddannet nok.

Derfor er den klare opfordring til virksomhederne med denne aftale: Åbn dørene for de unge mennesker – I får massivt brug for dem om bare få år, og året ud koster det jer nærmest ingenting, så what’s not to like?”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce