Annonce
Regionalt

Små sydjyske virksomheder klarer sig bedst under coronakrisen

Små rengøringsvirksomheder har klaret sig økonomisk godt i årets første kvartaler. Her har man oplevet en stigning i omsætning på 29 procent i forhold til året før. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har gjort økonomisk ondt på de fleste små danske virksomheder. Men faktisk har de små virksomheder i en række brancher oplevet en stigning i omsætningen det sidste år – og de sydjyske virksomheder klarer sig flot.
Annonce

De små virksomheder i Sydjylland har indtil videre klaret sig økonomisk bedst gennem coronakrisen. Omsætningen her er faldet med 1,1 procent i de tre første kvartaler af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser nye tal fra regnskabsprogrammet Dinero, som har analyseret 18.500 små, danske virksomheders regnskaber.

Andre steder i landet har coronakrisens økonomiske indflydelse på erhvervslivet også været relativt minimal. De små virksomheder i Vest- og Sydsjælland har mistet 2,7 procent af omsætningen, og i Østjylland har de mistet 3,1 procent af omsætningen.

De små virksomheder i Nordsjælland er hårdest ramt af alle. Her er omsætningen faldet med hele 20,1 procent. I Østsjælland og på Bornholm er omsætningen faldet med 13,5 procent og 13,2 procent.


En økonomisk krise har mange tabere, men heldigvis også nogle vindere. Det samme gælder for coronakrisen.

Martin Thorborg, administrerede direktør i Dinero


Annonce

De største vindere

Men en række brancher skiller sig positivt ud og går mod den generelle tendens og har oplevet stigende omsætning.

En af coronakrisens største vindere er webshops, som sælger blandt andet tøj og sko. I årets første tre kvartaler er deres omsætning steget med 34,4 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Virksomheder, som står for rengøring af bygninger og erhvervslokaler, har også klaret sig økonomisk godt. I årets første kvartaler har de små virksomheder i denne branche oplevet en stigning i omsætning på 29 procent sammenlignet med året før.

– En økonomisk krise har mange tabere, men heldigvis også nogle vindere. Det samme gælder for coronakrisen, siger Martin Thorborg, der er administrerede direktør i Dinero, i en pressemeddelelse.

– Der er også en vis logik i, hvilke brancher der har oplevet en stigning i omsætningen fra sidste år til i år. Naturligt nok handler vi mere online, når butikkerne er lukkede, eller vi frarådes at bevæge os ud – og selvfølgelig bruger virksomhederne flere penge på rengøring lige nu, så borde og dørhåndtag bliver sprittet af, tilføjer Martin Thorborg.

Annonce

Godt gang i byggebranchen

En række brancher, som beskæftiger sig med forbedringer af hjemmets indre og ydre vægge, har også oplevet større eller mindre stigninger i omsætningen. Blandt disse er tømrer, snedkere, indretningsarkitekter og ingeniørvirksomheder indenfor byggeri og anlæg.

– Når man bruger så mange hundrede timer på hjemmekontoret, som mange af os har gjort, så ser man også alt det, der kan forbedres. Samtidig har mange haft et større rådighedsbeløb end normalt, fordi ferie til Kreta eller Mallorca blev aflyst, og fordi en masse feriepenge blev udbetalt, siger Martin Thorborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce