Annonce
Regionalt

Små virksomheder har sparet milliardbeløb på lempet lovgivning: Samtidig er skatteproblem steget

Danske revisorer mener, at det kan afhjælpe problemet med skattegabet i Danmark, hvis reglerne for revision bliver strammet op. Det er de små og mellemstore virksomheder ikke enige i. Foto: Claus Thorsted
En analyse fra SMVdanmark viser, at de små og mellemstore virksomheder i Danmark har sparet rigtig, rigtig mange penge på lempede regler om revision. Men samtidig er skattegabet i Danmark steget, og danske revisorer mener, at der skal være større sikkerhed for, at virksomhederne betaler det rette i skat.
Annonce

Skat: Det har været positivt for økonomierne i de små og mellemstore virksomheder, at skiftende danske regeringer siden 2006 ad fire omgange har lempet reglerne for revision.

Ifølge en analyse fra december 2020 fra SMVdanmark, hovederhvervsorganisationen for disse selskaber, har det sparet de små og mellemstore virksomheder 1,7 milliarder kroner.

Men i samme periode er skattegabet steget i Danmark. Skattegabet er forskellen mellem den skyldige skat og den skat, selskaberne rent faktisk betaler. Mens gabet i 2012 var godt 1,5 procent, var det i 2017 steget til 2,5 procent ifølge en opgørelse fra Skat.

En ny analyse fra FSR - danske revisorer viser, at et stigende antal selskaber fravælger revision af regnskaberne på grund af den lempede revisionspligt, og organisationen ønsker derfor, at reglerne bliver strammet op.

- Revisorerne finder og retter rigtig mange fejl i det regnskabsgrundlag, de får fra de mindre virksomheder, og en del af fejlene har skattemæssige konsekvenser, siger administrerende direktør i FSR Charlotte Jepsen.

Annonce

Små virksomheder uenige

Men ifølge SMVdanmark vil det ikke hjælpe på skattegabet, hvis de små og mellemstore virksomheder igen bliver pålagt mere revision. Ifølge cheføkonom Mia Amalie Holstein er der historisk set ikke nogen sammenhæng mellem regellempelserne og skattesnyd.

Hun henviser til organisationens analyse fra december, som viser, at andelen af virksomhederne med bevidste fejl i skattebetalingerne ligger nogenlunde konstant trods lempelserne i revisionspligten.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom i SMVdanmark, mener, at det er bedre at forenkle det danske skattesystem end at stramme reglerne for virksomhedernes brug af revisorer. Pressefoto: Ulrik Jantzen

Analysen viser også, at otte procent af virksomhederne bevidst snyder med deres skat, og at 11 procent snyder med moms. Derudover er der også en række virksomheder, som ubevidst kommer til at lave fejl, og Mia Amalie Holstein mener, at dette viser, at der er behov for et mere enkelt skattesystem i Danmark.

- Det er da i alles interesse, at de her ting er i orden. Men spørgsmålet er, om du vil kurere sygdommen, eller om du vil lindre symptomerne. Du lindrer symptomerne ved at sende en revisor, men hvis du vil gøre det bedre for virksomhederne, laver du et mere simpelt skattesystem, siger hun.

Annonce

- Urealistisk

Hos danske revisorer medgiver man, at skattesystemet er indviklet i Danmark, men FSR's administrerende direktør Charlotte Jepsen tror ikke på, at det er realistisk at gøre det mere enkelt.

- Det er et helt legitimt synspunkt, og ingen kan være uenig i, at det ville være meget ønskeligt, hvis vi havde et mindre kompliceret skattesystem. Men det er ikke realistisk i et samfund, som bliver mere og mere kompliceret, og hvor man også ønsker at bruge skattesystemet i en klima- og miljødagsorden, siger hun.

SMVdanmark mener, at man i stedet for mere revision, som FSR ønsker, bør gå efter en mere målrettet kontrol af de virksomhedsgrupper, som snyder.

Ifølge den analyse, som SMVdanmark offentliggjorde i december, stammer 60 procent af skattegabet fra virksomheder med nul ansatte, mens 25 procent stammer fra selskaber uden omsætning.


Revisorerne finder og retter rigtig mange fejl i det regnskabsgrundlag, de får fra de mindre virksomheder, og en del af fejlene har skattemæssige konsekvenser.

Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR - danske revisorer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce