Annonce
Udland

Småbørn dør i isnende kulde i krigshærget syrisk region

Khalil Ashawi/Reuters
900.000 personer er blevet tvunget på flugt i det nordvestlige Syrien siden december, oplyser FN.

En omfattende offensiv fra syriske regeringsstyrker har siden december tvunget omkring 900.000 personer fra deres hjem i det nordvestlige Syrien.

Annonce

Det oplyser verdensorganisationen FN mandag.

Det er 100.000 flere, end hvad der hidtil har været udmeldt.

FN siger samtidig, at mange småbørn har mistet livet på flugt på grund af lave temperaturer, og fordi nødhjælpslejre er overfyldte.

- Krisen i det nordvestlige Syrien har nået et nyt rædselsvækkende niveau, siger Mark Lowcock, FN's chef for humanitære anliggender og nødhjælp.

Han tilføjer, at det primært er kvinder og børn, der er på flugt.

- De er traumatiserede og tvunget til at sove uden for i isnende temperaturer, fordi lejrene er fyldte. Mødre sætter ild til plastik for at holde deres børn varme. Babyer og småbørn dør på grund af kulden, siger han.

Idlib-regionen i det nordvestlige Syrien huser omkring tre millioner mennesker. Halvdelen af dem er flygtet dertil fra andre steder i landet.

Det er den sidste oprørskontrollerede del af Syrien.

- Sundhedscentre, skoler, beboede områder, moskéer og markeder er blevet ramt. Skoler er lukkede, mange sundhedsfaciliteter er lukkede.

- Der er en stor risiko for sygdomsudbrud. Grundlæggende infrastruktur er ved at falde fra hinanden, siger FN's Mark Lowcock.

Regeringsstyrkernes nye offensiv, der blev indledt i december sidste år og er støttet af Rusland, har forårsaget den største enkeltstående menneskeflugt, siden den syriske krig begyndte i 2011.

Over 380.000 personer er døde i krigen, der brød ud for snart ni år siden.

USA's præsident, Donald Trump, opfordrede søndag Rusland til at stoppe med at støtte den syriske regerings "uhyrligheder" i Idlib-regionen.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce