Annonce
Billund

Småbørnsløfte: Billund Kommune vil gå forrest med leg og læring i daginstitutioner

Billedet er fra inden Lego House åbnede officielt. Nu skal det være mødested for et topmøde om børn. Arkivfoto: Søren Gylling
Hvem vil børnene? Det vil Billund Kommune. Kommunen er i hvert fald med i projektet, der netop går under navnet: Hvem vil børnene?, som Tænketanken Dea og LegoFonden står bag. Billund Kommune skal være ambassadør for leg og læring i daginstitutionerne.

Billund Kommune: Billund Kommune skal fungere som ambassadørkommune for leg og læring i daginstitutionerne - dermed lover kommunen børn i alderen fra 0 til 6 år de bedste forudsætninger forskningsmæssigt for udvikling, læring og trivsel. Dette skal siden inspirere resten af landets kommuner til at følge trop.

Helt konkret på gulvet i daginstitutionerne i Billund Kommune vil der også ske meget, lover direktør for børn og unge, Thomas Reintoft.

- Vores helt store fyrtårnsprojekt er, at alle pædagoger modtager en diplommoduluddannelse i leg, læring og kreativitet ved University College Lillebælt, siger Thomas Reintoft.

Med den uddannelse bliver pædagogerne klædt bedre på til legen på gulvet eller ude i jorden i hverdagen.

Småbørnsløftet

I foråret meldte Billund Kommune sig ind i det såkaldte "Småbørnsløftet", som er et netværk af kommuner, fagpersoner og vidensinstitutioner, der har sat sig som mål at løfte kvaliteten på småbørnsområdet.

Projektet "Hvem vil børnene" er et projekt herunder, hvor Billund Kommune er blevet ambassadør for leg- og læringsområdet.

Over tid vil der desuden blive holdt tre konferencer - alle i Billund, som skal inspirere og udveksle viden og erfaringer om børns udvikling, trivsel og leg. Den første foregår onsdag den 27. november i Lego House, hvor gæsterne tæller både ministre og sportsstjerner.

Skal facilitere leg

- Der bliver leget rigtig meget allerede, og det er de voksne, der bliver klædt på til at facilitere legen endnu bedre. Nogle gange handler det måske om at lade legen være fri, men andre gange kan de også inspirere eller måske skabe et mere attraktivt læringsmiljø, der giver plads til legen og til at udvikle den, siger Thomas Reintoft, der anerkender, at leg og læring er tæt forbundet med barnets kontakt til voksne.

- Vi har over flere gange sat flere penge af til normering i daginstitutionerne senest på budget 2020, så vi nu ligger over landsgennemsnittet. Dermed ser det helt anderledes ud i Billund Kommune, end det gjorde for få år siden, siger Thomas Reintoft, der henviser til, at Billund kommune tidligere var en af de kommuner, der havde landets dårligste normering i daginstitutioner.

Annonce

Interaktion og nysgerrighed

Hvordan vil børnefamilier i Billund Kommune kunne mærke det her i hverdagen?

- De vil forhåbentlig få en fornemmelse af et dagtilbud, der bliver bedre, og flere pædagoger, der bliver mere kvalificerede til at skabe en god dagligdag for børnene, siger Thomas Reintoft.

LegoFonden og tænketanken Dea står bag det nye projekt "Hvem vil børnene"?, og vicepræsident i Lego Fonden, Kasper Ottosson Kanstrup, ønsker med projektet at give børnene et godt fundament for at udvikle kompetencebredde - det vil sige for eksempel at løse problemer, kommunikere og samarbejde.

- Vi ved fra forskning, at det er i de tidlige år, at fundamentet lægges, og derfor er de vigtigt, at børnene stimuleres på den rigtige måde, siger Kasper Ottosson Kanstrup.

- Det handler om processen, at kunne reflektere over forskellige temaer og sætte ord på det. Vi ved, at det er der 15 procent af børnene, der går fra børnehave til skole i dag, der har svært ved, siger Kasper Ottosson Kanstrup, der anerkender, at normering er en faktor i hele regnestykket, men det er ikke alt:

- Det handler om interaktion, processen med barnet og at være nysgerrig på, hvad barnet tænker og forestiller sig.

Annonce
Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Billund

Om halvandet år har Grindsted en efterskole: Forstander bliver ansat i nærmeste fremtid

Se med på pressemøde klokken 16: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Billund

Hvad giver man i julegave til personen, der har alt?

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Vejen

Nomineret til stor hæder: Mathias Lund kan blive årets gokartkører

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Esbjerg

Museumsdirektør modtager fornem kulturpris

Annonce