Annonce
Kolding

Småveje i ussel forfatning på grund af grusgravning: Ingen politisk lyst til at rette op

Nymølle Stenindustri har fået tilladelse til at grave grus her af Region Syddanmark, og det er også regionen, der har udpeget området som indvindingsområde for råstoffer. Virksomheden har ikke noget ansvar for, at kørslen med lastbiler påvirker vejene til og fra grusgraven. Foto: Ludvig Dittmann 
Småvejene ved stor grusgrav i Eltang er så ødelagte af de tunge lastbiler, at de almindelige trafikanter er usikre og bange for at køre der. Men Koldings politikere har ikke den store vilje til at gøre noget ved problemet.

Kolding: Siden Nymølle Stenindustri i 2019 fik gravetilladelse af Region Syddanmark til at  grave grus i et stort område ved Eltang, er de kommunale veje Nr. Stenderupvej og Eltangvej på nogle strækninger blevet ødelagt af de tusindvis af tunge lastbiler, som kører til og fra grusgraven.

Men Koldings politikere står ikke i kø for at gøre noget ved problemet, selvom Kolding Kommune er den ansvarlige vejmyndighed.

- Der er en udfordring derude, fordi det er nogle smalle veje. Men det koster 11 millioner kroner at rette op. Og hvis vi bruger 11 millioner kroner i Eltang, så er der ikke meget at gøre godt med på vejene andre steder i kommunen, konstaterer formanden for byrådets trafikansvarlige udvalg, Jakob Ville (V).

Annonce

Gavner kun få

Nymølle Stenindustri har i forbindelse med åbningen af grusgraven udvidet en kort strækning af Nr. Stenderupvej i samarbejde med Kolding Kommune - men det har vist sig langt fra at være nok, og gennem lang tid har beboerne i området klaget til kommunen over forholdene.

Det er den blå strækning, som er blevet udvidet af Nymølle Stenindustri i samarbejde med kommunen. Nu foreslår kommunens vejspecialister, at den røde strækning også udvides og nogle steder forsynes med cykelsti. Kort: Kolding Kommune

For det er uomtvisteligt, at det er Kolding Kommunes ansvar som vejmyndighed at holde vejene i den stand, som trafikken kræver - også selvom det er regionen, der udlægger områder til grusgravning og dermed belaster vejnettet betydeligt.

Både på Eltangvej og Nr. Stenderupvej er kørebanerne og rabatterne kørt i smadder, og særligt cyklisterne er bange for at færdes på vejene, fremgår det af by- og udviklingsforvaltningens forklaring til politikerne.

Derfor foreslår embedsmændene, at der investeres 11 millioner kroner på at rette op på forholdene ved tre tiltag: At udvide Eltangvej i bredden på en 400 meter lang strækning, at anlægge cykelstier på udvalgte strækninger og at udvide Nr. Stenderupvej i bredden på cirka 700 meter - alt sammen til en samlet pris af omkring 11 millioner kroner.

- Men vi bliver nødt til at spørge os selv, hvor mange borgere, det vil tilgodese, at vi bruger så mange penge. Jeg tvivler på, at det er ret mange, siger Jakob Ville, som oplyser, at forvaltningens forslag nu er taget med i kataloget over ændringsforslag til den endelige version af Kolding Kommunes budget 2021-2024, som skal forhandles på plads i de kommende dage.

Hvad mener du selv? Vil du arbejde for at få pengene på budgettet?

- Hvis der er stemning for at fremme det, så ja. Jeg er med på den, hvis de andre vil, siger Jakob Ville.

Ingen trafiktal

  • Kolding Kommune har ikke trafiktal på så små veje, som der er tale om her, så det er ikke muligt at få oplyst, hvor mange bilister og cyklister, der benytter de ødelagte veje.
  • Til gengæld er det vurderet, at der kan komme mere end 100 lastbiler til og fra grusgravområdet dagligt.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce