Annonce
Nordtyskland

Smadret af nazisterne. Efter 81 år kan kæmpesynagoge blive genopbygget

Synagogen i Hamborg var en af nordeuropas største. Kuplen ragede næsten 40 meter i vejret. Foto: Wikimedia.
Efter to mennesker blev dræbt ved et højreekstremistisk angreb på synagogen i den østtyske by Halle, vil Hamborgs bystyre sende et signal om frihed og opbakning byens jøder ved at genopføre den synagoge i centrum, som nazisterne ødelagde i 1938 og senere rev ned.

HAMBORG: På denne dato, nemlig under krystalnatten den 9. november 1938, angreb de nazistiske horder den store synagoge i Hamborg. Ødelæggelserne var enorme, og synagogen blev senere revet ned. Nu kan den prægtige bygning genopstå i Hamborgs centrum på Joseph-Carlebach-Platz, der er opkaldt efter Hamborgs tidligere overrabbiner, der sammen med sin hustru og tre døtre blev myrdet i 1942 i en koncentrationslejr i Letland.

Synagogen i Hamborg var en af de største prydet af en næsten 40 meter høj kuppel. I dag er kun en mosaik et synligt tegn på bygningen, der endegyldigt forsvandt i 1939 i forbindelse med en nedrivning, som den jødiske menighed blev tvunget til selv at finansiere.

Ideen om at genopbygge synagogen er opstået efter angrebet på en jødisk gudstjeneste ui den østtyske by Halle i begyndelsen af oktober, hvor to mennesker mistede livet.

- I hvert fald ville det være et interessant projekt, siger Hamborgs nuværende delstatsrabbiner Shlomo Bistritzky til avisen Hamburger Abendblatt.

Annonce
Jeg er overbevist om, at vi skal løfte denne opgave på tværs af partierne, så jødisk liv bliver mere synligt midt i vores by. Det er tvingende nødvendigt.

André Trepoll, CDU.

Stærkt signal

Stort set alle politiske partier i Hansestaden bakker op. Blandt støtterne er også Hamborgs regerende borgmester Peter Tschentscher fra Socialdemokratiet.

- Det ville være et stærkt signal om det jødiske liv i Hamborg, mener Peter Tschentscher ifølge ugemagasinet Der Spiegel.

Sammen med sin regering er han villig til at bidrage økonomisk til den undersøgelse, der skal afklare mulighederne for en genopbygning.

Formanden for det konservative CDU glæder sig over udtalelsen fra den regerende borgmester.

- Det er en positiv gestus. Jeg er overbevist om, at vi skal løfte denne opgave på tværs af partierne, så jødisk liv bliver mere synligt midt i vores by. Det er tvingende nødvendigt, mener André Trepoll, der er formand for det konservative CDU i Hamborg.

Også De Grønne bakker op.

Voldsomt dyrt

Endnu er mange spørgsmål åbne. Men byggeriet forventes at komme til at koste i et højt, tocifret millionbeløb i euro. Med sine kun få tusinde medlemmer er Hamborgs jødiske menighed ikke i stand til at løfte opgaven økonomisk. Men måske kan den planlagte genopbygning af synagogen i Kreuzberg i Berlin tjene som forbillede. Her skal cirka 30 millioner euro findes som frivillige bidrag, mens bystyret skyder to millioner euro i projektet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce