Annonce
Mad og drikke

Smager af barndom: Men voksne kan også spise dem

Familien kvitterede med næsten at spise op, da der blev serveret færdiglavede boller i karry og hjemmekogte ris.

Færdigmad: - Vi tror på boller i karry. Af de næsten 4500 opskrifter, der ligger på vores opskriftside, er den konstant i top tre over (de mest søgte, red.) hverdagsretter.

Sådan lød det fra leder hos Karolines Køkken Tove Færch, da daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) i 2014 satte sig for at kåre Danmarks nationalret. Det endte som bekendt med at blive stegt flæsk, selv om der ifølge Tove Færch ikke manglede argumenter for at vælge boller i karry som danskernes nationalspise nummer et:

- Den er velkendt og tryg at gå til. Både når man skal købe ind og tilberede retten. Derudover er det nemt at variere boller i karry med forskelligt tilbehør, ting man kan drysse ovenpå og så videre. Det er især noget, der tiltaler børn, forklarede hun i en pressemeddelelse fra Arla.

Selv en af verdens bedste kokke kan glæde sig ved tanken om boller i karry. Svinkløv Badehotels Kenneth Toft-Hansen, som sidste år vandt Bocuse d'Or, fik som barn ofte den klassiske ret:

- Når jeg tænker på, hvad jeg bedst kunne lide som barn, var det boller i karry, som var en fast del af sortimentet. Den ret kan jeg stadig godt lide, fortalte han i et interview med Jyllands-Posten.

Denne skribent kan nikke genkendende til især argumentet om rettens anseelse blandt børn. Den er nemlig ikke blevet serveret hjemme hos os, siden børnene var noget mindre - ikke fordi de voksne ikke decideret bryder sig om den, men fordi der findes mange mere udfordrende retter med karry, som virker mere "voksne".

Annonce

Udvalget varierer

Derfor stod der heller ikke boller i karry på dosmersedlen, da jeg tog i Meny for at købe ind til en nem aftensmad. Meny har fem varianter af henkogningsglas med færdigretter, som du bare skal varme hjemme i køkkenet. Der er butterchicken, chili sin carne med græskar, boller i tomat, boller i karry og stegt kylling med grøntsager i flødesovs, og jeg havde bestemt mig for den sidste.

Men netop den ret var ikke i den Meny, jeg besøgte - udvalget er forskelligt fra butik til butik, som Meny også fortæller på sin hjemmeside. Så blev det i stedet boller i karry ud fra tanken om, at et køkkens evner kommer tydeligt til udtryk i enkle retter, hvor man ikke kan kamuflere dårligt håndværk. Af samme grund vælger jeg også som udgangspunkt spaghetti alla carbonara på en italiensk restaurant, som jeg ikke kender. Oftest fortryder jeg det.

Meget sovs i henkogningsglasset

Det gjorde jeg ikke, da bollerne i karry kom på tallerkenen. Retten er fremstillet af Naturens Køkken i nordjyske Sindal, og nordjyderne havde ikke ruttet med kødbollerne. De udgjorde 205 gram, mens resten af glasset ifølge etiketten var fyldt med 745 gram karrysovs. Der var da også rigelig sovs til den ris, som jeg havde kogt til retten. Vurderet på vægten burde der være nok mad til tre personer i et glas, men så bliver der højst tre kødboller til hver. Jeg købte to glas for at være sikker på at have nok mad til at mætte familien på fire.

Både bollerne og sovsen bestod familietesten. Da vi rejste os fra bordet, var der fem kødboller tilbage samt en del sovs. Kødbollerne er faste i konsistensen - de består af 63 procent svine- og oksekød og dertil blandt andet mælk, æggehvider, tørret brød og kartoffelflager - og de dominerer ikke i forhold til karrysovsen, som smager kraftigt igennem og især af korianderfrø og citrongræs.

Et henkogningsglas med 950 gram boller og sovs koster 90 kroner, og det kan ikke kaldes billigt i betragtning af de ingredienser, som skal bruges til boller i karry. Men tilsat en portion kogte ris, som ikke koster mange kroner, er der nok til to voksne i et glas, og så er vi cirka nede på prisen for en frysepizza. Den vil næppe gøre lige så stort indtryk.

Vin med intens frugt

Hvad kan man drikke til den slags mad? En gewürztraminer eller en muscat kunne være en mulighed, men hvis man ikke er til de meget parfumerede og ofte tunge (og alkoholtunge) vine, er en hvidvin fra Rhône en anden mulighed. Sådan en fandt jeg i vinafdelingen længere inde i butikken. Vinen fra Baptiste Olivier og Gérard Lafont gør sit arbejde i forhold til karrysovsen, som vinen kan balancere med sin intense frugt og store fylde i munden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce