Annonce
Regionalt

Smags- og lugtesansen forsvundet: Jens Henrik kæmper for at opleve duften af sin nyfødte datter

Jens Henrik Daugaards kaffe dufter ikke af noget som helst. Og først i løbet af den seneste måneds tid er den begyndt at smage af noget. Foto: Jens Thaysen
Æteriske olier og masser af tålmodighed skal der til, når duft og smag forsvinder efter covid.

Kaffen smager lidt af kaffe, men den dufter af absolut ingenting, uanset hvor dybt 30-årige Jens Henrik Daugaard stikker næsen ned i koppen og snuser efter.

- Nej, ingenting overhovedet, siger han.

Heller ikke chiliolien eller den friske basilikum fra vindueskarmen i huset i Ry udsender en genkendelig duft.

Annonce

Internationale studier viser, at 6 ud af 10 patienter mister lugte- og smagssansen efter at have været smittet med covid.

- Jeg blev syg 21. december sidste år. Men efter et par dage, hvor det var rigtig slemt, troede jeg, det var overstået, siger Jens Henrik Daugaard.

Men det var det ikke. Ud over de forsvundne smage og lugte, var han ramt af en udmattende træthed.

Basilikummens duft udebliver. Foto: Jens Thaysen

- Jeg troede, at enten fik man symptomer - eller også fik man ingen. jeg var slet ikke forberedt på den måde, virus påvirkede mig på. Hvis ikke jeg havde været hjemsendt fra mit arbejde på Aros, ville jeg havde været nødt til at sygemelde mig i to måneder, siger han.

En underlig lugt

Jens Henrik Daugaard er overasket over, at sygdommen ramte ham så hårdt.

- Jeg er 30 år gammel og dyrker sport. Så det undrer mig, at jeg er så påvirket af det, siger han.


Vi skal have vores tredje barn til september, og da vil jeg kunne lugte, hvordan hun dufter

Jens Henrik Daugaard


Trætheden forsvandt. Men smags- og lugtesansen lader vente på sig.

- Smagssansen kom tilbage inden for den sidste måned, den er ikke 100 procent, som den var før, men jeg kan da nyde min kaffe, siger han.

Madlavningen foregår efter opskrifter, Jens Henrik Daugaard kan ikke smage den til. Foto: Jens Thaysen

Det er typisk for forløbet, at smagssansen vender tilbage før lugtesansen. Flavour Institute under Aarhus Universitet, har i en spørgeskemaundersøgelse spurgt danskerne om deres erfaringer med senfølger efter covid.

"Patienter, der har lugte- og smagstab efter COVID-19, kan forvente, at bedringen efter ophør af øvrige symptomer tager uger til måneder. Ofte bedres smagssansen først, hvorefter lugtesansen langsomt bedres. I dette forløb oplever mange parosmi" skriver Flavour Institute i en artikel offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

Det kan du selv gøre

Alle patienter med lugtetab efter covid anbefales at påbegynde systematisk lugtetræning, hvor man hver morgen og aften lugter til fire lugte (f.eks. rose, citron, nellike og eukalyptus) i minimum 20 sekunder.

Lugtene skal være i høje koncentrationer, hvorfor der med fordel kan bruges æteriske olier, der typisk kan købes i helsekostbutikker eller online. De fire lugte bør efter tre måneder udskiftes med fire andre lugte, da dette kan forbedre effekten af lugtetræningen.

Det anbefales ligeledes, at patienter med lugte- og smagstab følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger med sufficient indtag af fisk, alternativt at kosten suppleres med systemisk omega-3 i form af fiskeolie. Dette kan muligvis beskytte lugtesansen, dog er evidensen sparsom og ikke baseret på postviralt lugtetab.

Desuden anbefales sikkerhedsmæssige foranstaltninger i hjemmet med brandalarmer og gasalarmer samt påpasselighed med indtag af fordærvede fødevarer. Hos patienter med særlige ernæringsmæssige behov bør der være øget sundhedsfaglig fokus på vægt og ernæring.

Parosmi er, når ting ikke lugter, som de plejer; en forvrængning af lugtesansen.

Ifølge forskerne kan det være et tegn på, at lugtesansen er i bedring. Mens parosmi er årsag til bekymring blandt patienterne, der for nogles vedkommende angiver, at de finder det mere bekymrende, end da lugtesansen var helt væk.

Annonce

Duft af baby

Jens Henrik Daugaard har kun været i kontakt med sin læge en gang. Han fik at vide, at symptomerne var helt normale.

- Jeg oplever en løbende bedring. Så jeg har ikke været i behandling, siger han.

Jens Henrik Daugaard er overasket over, at han blev ramt så hårdt af covid. Foto: Jens Thaysen

Men der er faktisk behandlingsmuligheder, man selv kan benytte sig af. Flavour Institute skriver, at man kan benytte sig af stærkt duftende æteriske olier til at genoptræne lugtesansen.

- Jeg har en kollega, der bruger den metode, men jeg troede måske ikke rigtig på det. Men nu vil jeg se at få dem bestilt, siger Jens Henrik Daugaard.

Han har nemlig en deadline.

- Vi skal have vores tredje barn til september, og da vil jeg kunne lugte, hvordan hun dufter, siger han.

Flavour Institutes spørgeskemaundersøgelser viser, at 83 procent har oplevet bedring af deres lugtesans og 87 procent har oplevet bedring af deres smagssans efter tre måneder, men kun halvdelen af patienterne har fået sanserne helt igen.

Annonce

To års ventetid

Forbedringerne kommer ikke fra den ene dag til den anden - men gradvist over uger og måneder.

- Det går så langsomt, og det undrer mig, de ikke følges ad. Jeg vil tro, jeg har 80 procent smagssans, men kun 10 procent lugtesans, siger Jens Henrik Daugaard.

Nogle dage kan han mærke, der sker et eller andet oppe i næsen; som om der er noget, der arbejder.

- Den anden dag stod jeg og lavede mad, da min kone sagde "her lugter godt", men jeg kunne ikke lugte det, siger Jens Henrik Daugaard.

En af anbefalingerne fra Flavour Institute er at anskaffe sig en brandalarm.

- En anden dag kom min kone hjem og fortalte, at hele huset lugtede af pis. Jeg kunne ikke lugte den glemte tisseble, der lå på en varm radiator, fortæller Jens Henrik Daugaard.

Det kan i værste fald tage to år, inden lugtesansen er helt på plads igen. Og der er en lille risiko for, at tabet er permanent, men det kan først diagnosticeres efter to år.

Jens Henrik Daugaard. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce