Annonce
Sydjylland

Smil hos jyske boligejere efter ny prognose

Det er i perioden fra juni til august, at de fleste boligdrømme bliver forvandlet til virkelighed. Arkivfoto: Axel Schütt

Det er en udbredt skrøne, at der er mest aktivitet på det danske boligmarked i foråret, når den lange, mørke vinter viger til fordel for lunere vejr. Jo, der er da mange, der bruger én eller flere af de lysere dage til at kigge sig om efter en ny villa, lejlighed eller sommerhus, men data viser faktisk, at det som udgangspunkt er i sommermånederne fra juni til august, at de fleste boligdrømme bliver forvandlet til virkelighed.

Det er i hvert fald normalen. Spørgsmålet er så, hvor meget vi rent faktisk kan bruge begrebet normal til i disse post-covid-19-tider, for det er jo lidt af et åbent spørgsmål.

Én ting er vi dog ret sikre på, her mens pandemien så småt nærmer sig sin afslutning på danske breddegrader, og det er, at det danske boligmarked er gået fri af covid-19-krisen. Boligmarkedet er ganske enkelt buldret frem, siden den smitsomme virus lagde sig tungt over landet.

Annonce

For kun et par uger siden udgav Danmarks Nationalbank en ny boligprognose, der spår, at huspriserne i 2021 på landsplan kommer til at stige med hele 14,2 procent, hvilket er markant mere end først antaget. Da den seneste prognose fra Nationalbanken kom i marts, lød spådommen på en gennemsnitlig stigning i huspriserne for indeværende år på ni procent.

Nationalbanken begrundede tidligere på året prisstigningerne med dels lave renteniveauer, dels at den disponible indkomst er steget, dels at der er udsigt til en yderligere fremgang, når genopretningen af økonomien tager fart. Og vent, der er faktisk mere godt nyt til boligejerne. Ifølge boligprognosen ventes huspriserne at stige med yderligere seks procent i 2022 og 0,8 procent i 2023.

Selvom Nationalbankens positive prognose er rar læsning for boligejere, er det jo kun en prognose, og det er som bekendt svært at spå, især om fremtiden. Historiske tal, derimod, giver en helt anden grad af præcision.

Et dugfriskt dataudtræk hos Danmarks Statistik viser således, at priserne på ejendomssalg af enfamiliehuse i Region Syddanmark i de seneste fire år er steget med 2,3 procent (2017), 4,5 procent (2018), 3,2 procent (2019) og 3 procent (2020). Disse prisdata kan jo nok få et smil frem hos en jysk boligejer fra Vesterhavet til Kattegat, for her er der jo tale om en fugl i hånden - ikke ti på taget.


Ifølge boligprognosen ventes huspriserne at stige med yderligere seks procent i 2022 og 0,8 procent i 2023.


Kombinationen af det lune sommervejr og prognoser om fortsat stigende boligpriser vil givetvis inspirere flere til at anskaffe sig fast ejendom i den kommende tid. Det gælder nuværende boligejere, der overvejer at skifte til en anden bolig eller supplere med en fritidsbolig - og ikke mindst førstegangskøberne.

Men hvad skal man egentlig være opmærksom på, uanset om man er grøn på boligmarkedet eller har erfaring fra tidligere boligkøb?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at et boligkøb for mange er den største og vigtigste beslutning i deres liv, i hvert fald på den økonomiske front. Det er en kompliceret proces, som kun de færreste kan gennemføre uden professionel hjælp, så man får brug for rådgivning. Og selvom ejendomsmægleren er en meget flink person, skal man gøre sig klart, at vedkommende repræsenterer boligsælgerens interesser - og ikke købers.

Et godt råd er at starte med at lave en udførlig ønskeliste for din fremtidige bolig, og sørg gerne for at prioritere ønskerne på listen. Det hjælper til at forhindre, at du forelsker dig i en bolig, der ikke passer til dine drømme og behov.

Næste skridt er at tale med din rådgiver, for den virkelige boligjagt starter i banken. Ud fra dine økonomiske forhold vil din rådgiver regne på, hvor meget din kommende bolig må koste i forhold til din økonomi. Banken kigger især på dit rådighedsbeløb og din gældsfaktor, som er, hvor meget du skylder i forhold til din indtægt. Dermed er du klar til selve boligjagten, der kan være en både sjov og udmattende oplevelse, for der er meget at holde styr på.

Når du har fundet et muligt købsemne, er det vigtigt at få en vurdering af boligens stand før et køb - som også kan være et forhandlingspunkt. Du bør altid orientere dig i en tilstandsrapport. Derudover kan du rådføre dig med en byggesagkyndig, der kan gennemgå boligens fysiske tilstand, der sikrer dig mod ubehagelige overraskelser. Min anbefaling er i øvrigt også altid at tage en advokat med indover købsprocessen.

Fortsat god sommer - og god boligjagt.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

En families liv med Lego: Læs her uddrag af bogen om familien bag verdens største legetøjsproducent

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Aabenraa For abonnenter

Bevæbnet militær ruinerede familiens hjem: Syv år senere er de fuldt integrerede i Danmark - men risikerer nu at blive sendt tilbage

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Varde

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Erhverv For abonnenter

Kim har fået rigtig travlt med golf og gastronomi: Nu bliver 'familien' lagt på is

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sport

Nekrolog: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

Annonce