Annonce
Ringkøbing-Skjern

Smitsomme sygdomme i deja-vu – en overspringshandling

En Vaccination. Maleri af Anna Ancher fra 1899. Foto: Skagens Museum, Public Domain

Under arbejdet med sin ph.d.-afhandling har museumsinspektør Christian Ringskou opdaget en lille detalje i de gamle kirkebøger. Nemlig ordet "vaccineret" - og hvad betød det så? Det satte Christian Ringskou sig til at undersøge, og faktisk havde en amtslæge i Ringkøbing succes med at isolere de syge - stik mod myndighedernes anbefaling dengang.

Mens mine kolleger på Ringkøbing-Skjern Museum er hjemsendte under Corona-krisen, skal jeg arbejde videre med min ph.d.-afhandling om Ringkøbing og Skjern 1880-1921.

Omgivet af hjemsendte skolebørn prøver jeg på at koncentrere mig om en gennemgang af Ringkøbings kirkebøger for at undersøge hvem, der stod fadder for hvilke børn, og hvem, der var forlovere ved hvilke bryllupper. Det er vigtigt. Og det er ikke vigtigt.

Vigtigt, fordi det skal give mig en del af den viden, jeg skal bruge for at afdække økonomiske, sociale og kulturelle strukturer i den lille bys førende kredse. Ikke vigtigt, fordi det er svært at koncentrere sig om forskningens problemformuleringer fra elfenbenstårnet, når så store nye problemer tårner sig op – og hvem kan så fortænke mig i at få øje på et aktuelt perspektiv?

Kirkebogens lister over bryllupper har oplysninger om år og dato, om gommene og brudenes navne, alder og bestilling, og om forloverne. Men der er en ting mere. Ved hver eneste vestjyde, der gik til alteret i Ringkøbing Kirke sammen med sin udkårne, gives også denne lille information: Vaccineret den og den dato af den og den læge. Vi tager et eksempel:

Den 8. juni 1876 – en dejlig lys forsommerdag, hvor ingen tænkte på Covid19 – blev Sidsel Kristensen på 21 ¼ år (meget præcist må man sige) gift med den 30-årige toldkarl (han var altså ikke trold, han arbejdede bare ved toldvæsenet) ungkarl Niels Cecilius Petersen. Forloverne var gæstgiver i Ringkøbing Jens Pedersen og husmand i Hee Christen Hansen. Sidsel var, ”vacc 12. Juli 1855 af Blicher” (Jens Peter Blicher, der var distriktslæge i Ringkøbing 1843-56).

Mit leksikon fortæller, at ”vaccination” kommer af det latinske ord for ko ”vacca”. Metoden med at indgive en sygdom i manipuleret eller svækket form for at forberede immunforsvaret på det rigtige angreb blev nemlig opfundet med køer som mellemstation. Mens mennesker angribes af kopper, får kvæg de beslægtede kokopper. Nu forholder det sig imidlertid sådan, at mennesker, der omgås meget med syge køer, kan få kokopper. Sådanne personer er immune, når epidemier af rigtige kopper rammer. Og hokus pokus, nu mangler vi bare systematik og en stærk stat. Mod slutningen af 1700-tallet blev vaccinationen med kokopper mod rigtige kopper udviklet og forfinet, og i 1810 blev der indført tvungen kokoppevaccination af alle børn i Danmark. Men hvordan skulle man nu sikre, at alle virkelig fik behandlingen? Jo, man kunne jo f.eks. kræve, at præsterne skulle se en kokoppeindpodningsattest før de måtte gifte de unge (og nogle gange ikke helt så unge) mennesker. Det er altså det, der er på spil i Ringkøbings gamle kirkebog.

Vi har mange kokoppeindpodningsattester i Ringkøbing-Skjern Museums samlinger, og vi har også gode billeder af flere af dem. Vi skal imidlertid bruge den med doktor Erik Holsts underskrift.

Mens vi venter på vaccinationen mod Covid19 kan vi så med fortrøstning glæde os over, at koppevaccinationen virkede. Endnu i dag bærer mange et lille ar på den ene skulder, men ikke de yngre generationer. Sygdommen blev erklæret udryddet i 1980.

Men indtil videre har vi ingen Coronavaccine, så vi må klare os med en mere primitiv metode. Her kommer doktor Holst fra før ind i historien. Erik Begtrup Holst tog sin medicinske eksamen i 1854. Herefter virkede han i Korsør, hvor han under en alvorlig koleraepidemi lod de syge isolere. Bagefter skrev han en afhandling om sin fremgangsmåde, der var stik imod autoriteternes anbefalinger, men som siden blev god latin. Afhandlingen skaffede den unge læge et ridderkors og den fornemme stilling som fysikus, dvs. amtslæge, i Ringkøbing Amt. Han giftede sig med en datter af byens rigeste købmand, byggede byens første villa og var fra 1858 og gennem de næste 50 år en central figur i Ringkøbings borgerskab med mange hverv i foreninger og bystyre.

Også jeg skal koncentrere mig om at skrive en afhandling. Om den bringer mig på den samme grønne gren som doktor Holst er nok tvivlsomt. Og lige nu, hvor jeg efter Holsts gamle anvisning er gået i frivillig isolation, føles min afhandling heller ikke lige så vigtig som hans… Men alligevel – tilbage til kirkebogen…

Et udsnit fra kirkebogen. Her kan man se, at bruden er blevet vaccineret.
Her er en koppe-attest, og som Christian Ringskou skriver fra hjemmekontoret: Den har vi kun i helt elendig kvalitet. Under normale omstændigheder ville jeg hente den frem og lave en ny scanning, men nu for tiden siger statsministeren, at jeg skal blive hjemme, så i en højere sags tjeneste tager vi det rystede billede – læseren vil hilse det velkomment som dagens lille bidrag til at bryde smittekæderne:
Fysikus og dr. med. Erik Begtrup Holst var blandt de første, der tog isolation i brug. Han blev senere amtslæge i Ringkøbing.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce