Annonce
Sydjylland

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Endnu en minkfarm her på egnen er blevet konstateret smittet. Denne gang er smitten sprunget til Holmsland Klit. Foto Jim Hoff.
Baggesgårdmink på Holmsland Klitvej 122 har fået konstateret Covid19; minkfarmer Allan Pedersen håber, at hans naboer får lov til at pelse deres dyr i stedet for at skulle aflive dem.
Annonce

SØNDERVIG: Endnu én af egnens store minkfarme, Baggesgårdminks ejendom på Holmsland Klitvej 122, har fået konstateret smitte med corona-virus. Gården, der ejes af Allan Pedersen, rummer 11.440 dyr.

- Der er tale om en helt lukket bedrift, som eksempelvis måger ikke kan få adgang til. Alligevel har en kontroltest vist, at der er smitte i besætningen, siger Allan Pedersen.

Hvordan smitteoverførslen er sket, kan han ikke sige noget om. Men efterfølgende er en medarbejder på farmen blevet testet positiv. Lige som minkene havde han ingen symptomer på Covid19.

I forvejen har Allan Pedersen måttet aflive besætningerne på de to øvrige minkfarme, han ejer; de ligger tæt på Ringkøbing, og faldt inden for den dødszone på 7,8 kilometer i forhold til nærmeste smittede minkfarm, hvor myndighederne kræver, at også raske dyr skal aflives. Nu skal hans sidste farm også ryddes.

Det, der mest af alt bekymrer Allan Pedersen, er dog, at hans naboer, der avler mink, også tvinges til at aflive besætningerne.

Annonce

Fra Vonå til slusen

- Med den beliggenhed tager det alle minkfarme fra Vonå til slusen i Hvide Sande. Jeg vil være forfærdelig ked af, hvis det skulle ske, siger han.

Allan Pedersen håber dog, at det lykkes at få myndighederne overtalt til ikke at kræve raske besætninger aflivet så tæt på pelsningssæsonens start.

- Der er jo ikke den store risiko for, at min farm i Søndervig har smittet andre farme. Den er som sagt helt lukket, og der er 2,5 kilometer til nærmeste minkfarm.


I løbet af få dage starte sæsonen, og en uge ind i november er den i fuld gang. Det vil være helt tosset, hvis myndighederne vil kræve, at i øvrigt raske dyr skal aflives, bare fordi de ligger inden for 7,8 kilometer-zonen, når vi lige så godt kan pelse dem og sælge skindet.

Allan Pedersen, minkavler.


- I løbet af få dage starte sæsonen, og en uge ind i november er den i fuld gang. Det vil være helt tosset, hvis myndighederne vil kræve, at i øvrigt raske dyr skal aflives, bare fordi de ligger inden for 7,8 kilometer-zonen, når vi lige så godt kan pelse dem og sælge skindet. Alt andet vil være spild af skatteydernes penge, siger han.

Det er farmen her tæt på Bagges Dæmning, der er ramt. Google Maps.

Hvad han selv skal gøre nu, ved han ikke.

- Jeg har ikke dyr tilbage på de to andre farme, og nu forsvinder de også på den i Søndervig. Spørgsmålet er, om jeg overhovedet kan få fat i nye avlstæver, og kan jeg det, kan jeg så også få en garanti for, at jeg ikke også skal til at aflive dem på grund af corona, siger han.

Annonce

Færre og færre

Der bliver flere og flere smittede farme i Ringkøbing-Skjern Kommune; med farmen i Søndervig er der otte. Inden for det sidste døgn er der - ud over farmen i Søndervig - konstateret smitte på en farm i Velling og én i Stauning.

Over halvdelen af de 109 farme i kommunen er enten smittede eller ligger inden for 7,8 kilometer-zonen, hvor dyrene skal aflives.

- Det er et spørgsmål, om der overhovedet bliver mink tilbage i vort område, siger Allan Pedersen.

- Så er det jo, at man skal til at overveje, om det overhovedet kan betale sig at starte forfra igen. Med den politik, myndighederne fører, kan man godt få den mistanke, at der er nogen, der gerne vil minkavlen til livs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Trods fortsat øde afgangshaller: Billund Lufthavn forventer fordobling af flytrafikken i 2021

Annonce