Annonce
Nordtyskland

Smittefare: Livreddere må ikke længere give kunstigt åndedræt

Livreddere skal kun give hjertemassage og afvente profeesionel hjælp. Foto: Colourbox.
Livredderne ved de slesvig-holstenske strande skal ikke give kunstigt åndedræt under coronakrisen for at forebygge smitte.

ECKERNFÖRDE: Når livredderne i denne weekend indtager de første strande i Slesvig-Holsten, må de ikke længere yde førstehjælp med kunstigt åndedræt med mund til mund eller mund til næse. Det bekræfter redningsorganisationen Deutsche Lebensrettungsgesellschaft.

- Kontakt ansigt til ansigt skal undgås i forbindelse med genoplivning på grund af den forhøjede smitterisiko. Det er en beslutning fra vores hovedkvarter, som gælder for os alle, forklarer Thies O. Wolfhagen, der er chef for redningstjenestens afdeling i Slesvig-Holsten.

Det er heller ikke tilladt at nærme sit ansigt til en forulykkets mund eller næse for at konstatere, om vedkommende stadig åbner.

- Ved genoplivning skal førstehjælpere kun yde hjertemassage og så afvente professionelle, der kan give kunstigt åndedræt forklarer Thies O. Wolfhagen.

Annonce
Ved genoplivning af børn skal man afveje risikoen og nytten.

Thies O. Wolfhagen.

Børn er en udtagelse

Tingene skal dog sættes i forhold til hinanden. Det gælder specielt, hvis børn er i nød. Her er der ganske vist en fare for, at førstehjælperen kan blive smittet med coronavirus. Men nytten i forbindelse med at give et barn kunstigt åndedræt for at redde dets liv er ulig meget større. Derfor bør der der gives mund til mund eller mund til næse, lyder vejledningen.

- Ved genoplivning af børn skal man afveje risikoen og nytten, forklarer Thies O. Wolfhagen.

I sidste ende er det altså op til en enkelte livredder, hvordan vedkommende vil forholde sig. Men Wolfhagen erkender, at der kan blive tale om voldsomme dilemmaer.

- Det gælder specielt, hvis man forestiller sig den rædselssituation, hvor det handler om at genoplive et barn, mener han.

Juraen er på plads

Livredderne risikerer ingen sigtelse for at have undladt at yde hjælp til mennesker i nød, hvis de afstår fra at give kunstigt åndedræt. Selv under normale omstændigheder er det nemlig ikke noget, førstehjælpere er forpligtet til.

- Og jeg kan ikke forestille mig den statsadvokat, der ville rejse en sigtelse, mener Thies O. Wolfhagen.

Han har ikke fået reaktioner fra livredderne på de nye retningslinjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce