Annonce
Regionalt

Smitten fortsætter med at stige: Nu er over 100 tyske vildsvin døde af svinepest

Dette hegn er i øjeblikket opført på grænsen mellem Polen og Tyskland, men tyskerne har planer om at opføre et nyt og mere robust hegn. Foto: Martin Schlicht/Ritzau Scanpix
I gennemsnit er der fundet over to døde vildsvin om dagen, siden Tyskland i begyndelsen af september for første gang fandt den frygtede sygdom afrikansk svinepest i landet. Nu er det samlede tal over 100.
Annonce

Landbrug: Mens resten af verden fokuserer på coronavirusset, fokuserer europæiske svineproducenter i høj grad også på en anden sygdom. Afrikansk svinepest.

I september blev det første tilfælde nogensinde konstateret i Tyskland, og siden da er tallet steget og steget. I den seneste opdatering fra det tyske landbrugsministerium kunne det bekræftes, at yderligere ni vildsvin var bekræftet smittet og døde af sygdommen.

Dermed er i alt 103 vildsvin døde med afrikansk svinepest i Tyskland. Det første tilfælde blev fundet den 9. september, og det er torsdag præcis 50 dage siden. Dermed er der altså i gennemsnit fundet cirka to smittetilfælde hver dag siden.

De døde svin er alle fundet i det østlige Tyskland nær grænsen til Polen, hvor der de seneste år har været større udbrud af sygdommen. I Østtyskland i delstaten Brandenburg er der derfor indhegnet to såkaldte kerneområder, hvor de smittede dyr er blevet fundet.

Annonce

Tysk grænsehegn

Derudover vil tyskerne nu også opsætte et nyt hegn på grænsen til Polen, ligesom Danmark for to år besluttede at gøre på den dansk-tyske grænse. Der står i dag allerede et mobilt hegn på grænsen til Polen, men JydskeVestkysten har tidligere vist en video af en flok vildsvin, som løb direkte igennem dette.

Tyskland var ellers særdeles kritisk over for de danske grænsehegn-planer, og flere tyske organisationer klagede til EU, ligesom regeringspartiet CDU opfordrede byrådet i Flensborg til at klage til det tyske udenrigsministerium.

Det danske grænsehegn

  • Den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti offentliggjorde i foråret 2018 en aftale om at bygge et hegn ved den dansk-tyske grænse for at holde vildsvin og afrikansk svinepest ude. Hegnet blev i juni samme år vedtaget af et stort flertal i Folketinget, og der blev afsat 79,5 millioner kroner til at bygge det. Hegnet stod færdigt i december 2019.
  • Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom hos svin. Den kan spredes til danske svinebesætninger via vildsvin. Bliver sygdommen konstateret i en dansk svinebesætning, vil det stoppe dansk svineeksport til lande uden for EU.
  • Vildsvinehegnet er cirka 70 kilometer langt og løber fra kyst til kyst langs den dansk-tyske grænse. Der er etableret 20 permanente åbninger i hegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange og større krydsende vandløb. Derudover er der 680 mindre huller i hegnet, hvor mindre dyr kan passere.

Det danske hegn blev opført som et forsøg på at holde smittede vildsvin ude af landet. Sygdommen er hidtil aldrig blevet konstateret i Danmark, og ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan et udbrud i Danmark komme til at koste op mod 11 milliarder kroner i tabt eksport.

Da det første tilfælde var blevet bekræftet i Tyskland, var store asiatiske eksportmarkeder som Kina, Sydkorea og Japan for eksempel hurtige til at lukke ned for al deres import af tysk svinekød.

Afrikansk svinepest er ufarlig for mennesker, men der er meget høj dødelighed blandt smittede svin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce