Annonce
Regionalt

Smitten i hele Slesvig-Holsten er nu over bekymringsgrænsen

Jana Schüttman bakker op om, at kommunen strammer op med krav om mundbind udendøre, efter smittetallet i Flensborg er steget kraftigt.
Samlet set er der nu flere smittede i Slesvig-Holsten, end den danske grænseværdi tillader. Det kan betyde, at delstaten mister sin særstatus i Danmark under coronaepidemien.
Annonce

KIEL: Slesvig-Holsten ligger nu samlet set over delstens officielle bekymringsgrænse på 35 nye tilfælde af coronavirus pr. 100.000 indbyggere i løbet af en uge. Seneste lå værdien på 36,6. Det fremgår af opgørelsen fra delstatens myndigheder, Landesmeldestelle SH.

Hermed har smittespredningen også overskredet grænsen for, hvornår den danske rejsevejledning fraråder besøg. Samlet set er Tyskland allerede orange på undenrigsministeriets kort over steder, som danskere ikke bør opsøge. Hidtil har Slesvig-Holsten dog været undtaget på grund af en særregel. Men den bortfalder, så snart også smittespredningen i Slesvig-Holsten er større end 30 nye tilfælde pr. 100.000 i løbet af syv døgn.


Hvis det bidrager til at inddæmme epidemien, er det den rigtige beslutning. Vi er alle i samme båd.

Jana Schüttmann, Flensborg.


Tre grænseværdier

Tre smittegrænser er relevante i grænselandet. Alle er de set i relation til smittespredningen pr. 100.0000 indbyggere i løbet af syv døgn.

Danmark: Er smitten uden for Danmark højere end 30 som et vægtet gennemsnit for to uger frarådes alle rejser til landet. Det pågældende lands borgere må ikke rejse ind i Danmark, med mindre de pågældende skal på job og besøge nære slægtninge eller partnere.

Slesvig-Holsten: 35 smittede er bekymringsgrænsen, hvor lokale myndigheder skal indføre påbud om mundbind i områder, hvor der ikke kan holdes tilstrækkelig afstand. Det kan for eksempel være på tæt befolkede gader. Samtidig skal restauranterne lukke senest klokken 23.

50 er den kritiske grænse, hvor myndighederne skal gribe ind. Det kan for eksempel være med påbud om mundbind i det offentlige rum, forsamlingsforbud, forbud mod salg af alkohol i dele af døgnet eller påbud om mundbind i klasselokalerne også for de yngste skoleelever, der er fritaget i de generelle direktiver fra delstatsregeringen.

Dog vil der ikke komme forandringer i indeværende uge, idet de danske myndigheder først ændrer rejsevejledningerne ud fra et vægtet gennemsnit af udviklingen gennem 14 dage. Men med mindre et usandsynligt mirakel indtræffer, vil alle rejser på tværs af grænsen fra Danmark til Slesvig-Holsten blive frarådet på næste torsdag med virkning fra den efterfølgende lørdag. Samtidig vil slesvig-holstenerne heller ikke længere få lov at rejse ind med mindre, de har et anerkendelsesværdigt formål som for eksempel arbejde.

Med ganske få undtagelser ligger alle storbyer og amter i Slesvig-Holsten over Danmarks kritiske grænse. Det gælder også for Flensborg, der søndag rundede 36 nye smittede pr. 100.000 på syv døgn.

Hermed kom byen over den første af de to slesvig-holstenbske grænser for smittespredning. Det udløste straks nye restriktioner, så der blandt andet også skal væres mundbind uden døre i områder med mange besøgende som på gågaden.

Mange havde mandag ikke hørt om påbuddet men udviste generelt forståelse.

- Hvis det bidrager til at inddæmme epidemien, er det den rigtige beslutning. Vi er alle i samme båd, mente Jana Schüttmann, der var undervejs i den indre by.

I Slesvig-Flensborg Amt er værdien 30,2 og i Nordfrisland 31,9.

Annonce

Værst mod syd

Lige siden foråret har smitten spredt sig kraftigst i den sydligste ende af Slesvig-Holsten. Således står det helt galt til i Dithmarschen på den sydlige vestkyst og i Pinneberg Amt lige nord for Hamborg. Begge områder overskrider ikke blot bekymringsgrænsen på flere end 35 nye smittede pr 100.000 i løbet af en uge, men også den officielle faregrænse med flere end 50 nye tilfælde. Det betyder blandt mange andre forholdsregler blandt andet et forbud mod forsamlinger på flere end ti personer i det offentlige rum, hvor der også mange steder skal bæres mundind.

I de to amter skal eleverne i de fire yngste årgange nu også bære mundbind i klasselokalerne. Hidtil har de mindst skoleelever været fritaget fra påbuddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Corona sender en hel skole hjem: 500 elever må tidligst komme i skole igen på tirsdag

Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce